Sport

NK „Vlašić“ Turbe obilježio 90 godina postojanja (FOTO)

U Turbetu je ovog vikenda obilježena 90-ta godišnjica od osnivanja Nogometnog kluba „Vlašić“. Ovaj veliki jubilej obilježen je svečanom akademijom, te nogometnim utakmicama pionira, ženskih ekipa i seniorskih ekipa Novog Travnika i sarajevskog Olimpika.

Prva nogometna lopta u Turbe je stigla daleke 1922. godine, a nogometni klub osnovan je četiri godine kasnije pod imenom Nogometni klub „Ugar“.

-Klub je neprekidno postoji devet decenija, a jedini period u kojem se nije takmičio bio je ratnih godina od 1991. – 1995.godine. Tokom devet decenija kroz klub je prošlo 15.000 članova. Najveći uspjeh zabilježili smo 2006.godine kada smo izborili kvalifikacije za viši rang i igrali sa „Krajinom“ iz Cazina. Takmičimo se u Drugoj ligi – Zapad sa ekipama iz Srednjobosanskog i Unsko-sanskog kantona. – kazao je u svom obraćanju Husejin Mehić, predsjednik NK „Vlašić“ Turbe.

Istaknuta je kako su iz ovog kluba potekla nogometna imena kao što su Ivan Rajić, Predrag Erka i u novije vrijeme  Adnan Kovačević.

Slavljenicima je na značajnom jubileju čestitao i načelnik općine Travnik, Admir Hadžiemrić, koji je dobio i povelju genrelanog pokrovitelja manifestacije.

Značajnim pojedincima i kolektivima, zaslužnim članovima, te sponzorima i donatorima na svečanoj akdemiji uručene su  plakate i priznanja.

Plakete su dobili još i Šime Andrušćak, Željko Parić, Momćilo Kovačević, Husejin Mehić, Sulejman Leko, Hidajet Gerić, Asim Babić. Posthum,no plakete su dodjeljene za Saliha Aščića, Fadila Gasala, Remziju Dervića, Muharema Skrobu i Damira Kahrića.