Centralna BosnaInfo

Novo kreditno zaduženje Vlade SBK

 Vlada Srednjobosanskog kantona (SBK) donijela je danas Odluku o kreditnom zaduženju u iznosu od 12 miliona KM, za isplatu duga državnim službenicima i namještenicima koji su tužili Vladu i dobli presude zbog nepoštivanja prava iz radnog odnosa.

– Na dug koji imamo zatezna kamata je 12 posto, a mi očekujemo da ćemo imati tri do četiri puta manju kamatu po ovom kreditnom zaduženju – kazao je novinarima ministar finansija SBK-a, Zoran Marković.

Marković je istaknuo kako budžetski deficit u ovom Kantonu  iznosi 39,3 miliona KM i da se najveći dio odnosi na postojeći dug po pravosnažnim presudama zbog neisplaćenih regresa, naknada za prijevoz i topli obrok državnim službenicima i namještenici, te prosvjetnim radnicima i policijskim službenicima.

Na današnjoj sjednici Vlade je, među ostalim, donesna Odluka o pokretanju procedure za osnivanje javne srednje škole u Jajcu, uz usvojeni Zaključak da Vladi bude odstavljena analiza o školama koje ne ispunjavaju pedagoška mjerila i standarde kojih, prema procjenama pojedinih ministara, ima 30 posto u SBK-u.