Centralna BosnaInfo

Obilježena 24. godišnjica zločina na Korićanskim stijenama (FOTO)

Danas je na Korićanskim stijenama na Vlašiću obilježena 24 godišnjica od zločina nad  logorašima iz prijedorskih logora koje su 21. augusta 1992. godine iznad provalije strijeljali pripadnici Interventnog voda Centra javne bezbjednosti Prijedor. Ubijeno je oko 200 osoba bošnjačke i nacionalnosti, a 24 godine nakon  ovog zločina još uvijek se traga za posmrtnim ostatcima 98 žrtava.

Poznato je da su tijela sa ove lokacije izmještana, ali oni koji uradili ovaj zločin i oni koji znaju nove lokacije i dalje šute. Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH uputio je poziv sa Korićanskih stijena.

-Oni koji su to činili neka kažu gdje se posmrtni ostatci nalaze. Ti posmrtni ostatci ne mogu izići na glasanje, ne mogu promjeniti  ni brojno stanje građana BiH. Ne mogu biti članovi niti jedna poliičke partije, ali njihove porodice mogu imati unutrašnjih mir. – izjavio je Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH.

Presude koje su izrečene optuženim za zločin na Korićanskim stijenam su sramne, smatra Mešković.

-Za 200 ubijenih ljudi njih 11 je dobilo 200 godina zatvora. To sramno. Danas komšija komšiju udari šamarom i dobije godinu dana zatvora.  Ovdje je strijeljano 200 ljudi. – rekao je Mešković.

Iako su prošle 24 godine od zločina na Korićanskim stijena traga se još uvijek za oko 80 posto posmrtnih ostataka jer je pronađen veoma mali broj kompletnih skeletnih ostataka.