Sport

U ponedjeljak počinje Internacionalno otvoreno zabavna škola nogometa za djevojčice

 

U periodu od 21. do 25. avgusta 2017. godine na stadionu Garnizona realizovat će se projekat  „ Internacionalno otvoreno zabavna škola nogometa za djevojčice „ što je u skladu sa planiranim aktivnostima organizatora Sportskog saveza SBK/KSB, kao i suorganizatora Zavoda za javno zdravstvo SBK/KSB i Udruženja žena „ Emine „ Turbe.

Sportski savez SBK/KSB projekat ” Otvoreno zabavne škole nogometa za djevojčice ” realizuje 12 godina, a posljednje tri godine projekat ima internacionalni karakter. Pored uključenosti djevojčica iz općina SBK/KSB, Srbije i Hrvatske urad Škole bit će ukljućena i djeca JU „ Edukacijsko-rehabilitacijskog centra „Duga„ Novi Travnik koji učestvuju u radu svih stanica što pokazuje da ovaj projekat dobija stalno jednu novu dimenziju kako u sportskom aspektu, tako i edukativnom kao i socijalizaciji djece koja su marginizirane od društvene zajednice.

 

 

Cilj projekta je da kroz zabavu i igru djevojčice uzrasta od 6 do 12 godina upoznaju sa značajem tjelesne aktivnosti za zdravlje kroz rad na dvadeset i četiri različite stanice koja su prilagođene uzrasnoj kategoriji koju je obuhvatio projekat. Pored rada na stanicama i ove godine tokom projekta bit će stanica „ Zdrave prehrane „ koju će prezentirati uposlenici Zavoda za javno zdravstvo SBK/KSB i gdje će biti vršena testiranja o načinu ishrane kao i antropološka mjerenja djevojčica. Ove godine tokom projekta realizacije projekta bit će realizovana stanica ” Roditeljski kutak ” koja ia za cilje aktivno učećše roditelja u budućim organizacijaa Sportskog saveza SBK/KSB u ovome projektu kao i sličnim projektima koje organizuje Sportski savez SBK/KSB sa svojim udruženim članicama.

Značaj ovome projektu daju vrijedne članice Udruženja žena „ Emine „ iz Turbeta koje pripremaju ishranu za učesnice projekta, kao i volontere u projektu, a pod nadzorom nutriconista Zavoda za javno zdravstvo SBK/KSB.

Tokom projekta planirano je da se učesnicama predstave Vatrogasna jedinica Općine Travnik kao i Jedinica za specijalne namjene MUP SBK/KSB čime se djevojčica predočio značaj blagovremenog obavještavanjama kako o neželjenim elementarnim nepogodama i značaju blagovremenog obavještavanje o destruktivnom ponašanju pojedinaca Ministarstvu unutrašnjih poslova. Pored navedenoih aktivnosti planiran je i obilazak kulturno-historijskih znamenitosti Travnika, posjeta Zavičajnom muzeju u Travniku, Starom gradu i Kući „ Ive Andrića“  u organizaciji Zavičajnog muzeja Travnik koji je omogućio besplatan ulazak u sve kulturne spomenike i muzeje gdje se vrši naplata istih.

Za uspješnu realizaciju „ Internacionalne otvoreno zabavne škole nogometa za djevojčice „ pomogli su: Ministarstvo odbrnae BIH, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi SBK; Općine Travnik, Gornji Vakuf/Uskoplje i Donji Vakuf,  Foto media, Ocean d.o.o. Svoj doprinos u organizaciji i realizaciji projekta dali su Pekara „ ABA“, JKP „ Bašbunar „ i SZR „Elka „ iz Travnika.

 

(Sportski savez SBK/KSB)