Izdvojeno

Rekonstrukcija Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Travniku

 

Na pravoslavnoj Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Travniku u toku su radovi na rekonstrukciji krova i fasade što bi trebalo zaštiti ovaj vrijedan vjerski, ali i kulturno-historijski objekat. Ranije su izvršeni radovi na temeljima ovog vrijednog objekta.

-Jesenas smo završili radove na temeljima. Ove godine u planu je da završimo fasadu, da riješimo pukotine koje su nastale slijeganjem objekta crkve i da zamjenimo krov. Krov je dotrajao, kako daske ispod krova, tako i lim. Trenutno se sprema pokrivanje krova i obnova fasade. Nadam se da ćemo do zime završiti ove radove i popločati ispred objekta crkve. – kazao nam je protonamjesnik Crkvene opštine Travnik, Goran Živković.

 

Goran Živković, protonamjesnik Crkvene opštine Travnik

 

Prema riječima protonamjesnika Živkovića rekonstrukciju temelja, kao i obnovu fasade i krova finansijski su podržali Federalno ministarstvo kulture, te Vlada Srednjobosanskog kantona, a jedan dio radova Crkva finansira iz vlastitih sredstava.

Crkva Uspenja Presvete Bogorodice u Travniku

 

Značajan objekat

 

Crkva Uspenja Presvete Bogorodice u Travniku  podignuta je  neposredno nakon prebacivanja sjedišta bosanskih namjesnika iz Travnika u Sarajevo 1850. godine. Nije poznato ko je bio njen projektant ili graditelj, a nisu sačuvani ni podaci o detaljima gradnje. Nadogradnja crkve izvršena je 1911. godine. U ovoj crkvi se čuvaju vrijedne ikone i rukopisne knjige iz 17. i 18. vijeka, a dio unutrašnjosti hrama tridesetih godina 20. stoljeća oslikao je akademski slikar Roman Petrović.

-Kada su u pitanju ikone u unutrošnjaosti mogu reći da su u dobrom stanju, ali neophodna je i rekonstrukcija unutrašnjosti objekta. To nam je u planu. – rekao nam je Goran Živković, protonamjesnik Crkvene opštine Travnik.