Centralna Bosna

Obilježeno 20 godina Kantonalnog suda u Novom Travniku

Danas je u Vitezu obilježeno je 20 godina Kantonalnog suda u Novom Travniku te je tim povodom održana svečena akademija.

 

Obilježavanju 20 godina Kantonalnog suda u Novom Travniku pored predsjednika Kantonalnog suda u Novom Travniku Davora Kelava, te predsjednika odjeljenja kao uposlenika prisustvovali su ministar pravde BiH Davor Bunoza,  federalni ministar pravde Vedran Škobić, zamjenik predsjednice Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine, ministrica pravosuđa i uprave Srednjobosanskog kantona, Božana Petrović, direktor Sudske  policije Federacije BiH Dženad Grošo, glavni kantonalni tužilac Srednobosanskog kantona Šemsudin Fuško, te  predsjednici općinskih sudovaiz Srednjobosanskog kantona  kao i predstavnici Atlanske inicijative, Medica Zenica, Centra ženskih prava Zenica, ali i ostali gosti i partneri.

Kantonalni sud u Travniku osnovan je Zakonom o sudovima od 18.12.1997. godine kao organ sudske vlasti koji vrši sudsku funkciju u skladu sa nadležnostima utvrđenim Ustavom Bosne i Hercegovine, Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine, Ustavom KSB/SBK i Zakonom.

U procesu pravosudne reforme Kantonalni sud Travnik imao je značajne promjene.
Odlukom Visokog predstavnika za BiH iz 11-og mjeseca 2002. godine, koja je bez izmjena i dopuna pretočena u Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sudovima KSB/SBK, Kantonalni sud u Travniku promijenio je sjedište iz Travnika u Novi Travnik, te je od 15.03.2004. godine na adresi u Novom Travniku, ul. Kralja Tvrtka bb.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH imenovalo je 10 sudaca Kantonalnog suda Srednjobosanskog kantona, koji su stupili na dužnost 01.03.2004. godine.

Izabrani suci su: Avdić Darmin, Begić Dunka, Begović Senad, Ćosić Zuhdija, Jozak-Mađar Katica, Lendo Sadik, Marić Slavko, Perčinlić Željko, Šatara Jasna i Žuljević Vladimir.