Politika

OO SDP Travnik: Prihodi od poreza rastu samo u Travniku?!

Nacrt budžeta Općine Travnik za 2021. godinu i donošenje Zaključka o utvrđivanju Nacrta budžeta Općine Travnik za 2021. godinu je tačka koja je privukla najviše pažnje, jer je Nacrt budžeta koncipiran na način da nam prihodi od poreza rastu, što je nevjerovatno imajući u obzir da svi nivoi vlasti u BiH upozoravanju na pad poreznih prihoda kao posljedicu pada privrednih aktivnosti u BiH i Federaciji BiH.

 

 

Naravno da to nije spriječilo vladajuću koaliciju da u Nacrtu vidimo nekoliko zanimljivih stavki. Pa idemo redom: Povećanje izdvajanja za političke stranke, Povećanje paušala za vijećnike ( nikada nismo raspravljali o povećanju paušala), Bijeli hljeb za odlazećeg načelnika za 12 mjeseci i  Plan za pet ili šest  novih uposlenika u organima Općine.

Predsjednik kluba SDP, Siniša Dukić, je predložio Zaključak kojim se uvodi Moratorij na zapošljavanje u organima Općine Travnik do daljnjeg, kako bi smanjili rashodovnu stranu budžeta i smanjili pritisak na istu, koje će biti evidentan zbog smanjenih prihoda u mjesecima koji dolaze.

-Prilikom glasanja o Zaključku i Moratoriju na zapošljavanje, vijećnici SDA, HDZ BiH i HDZ 1990 su odbili Zaključak te pokazali da im interes nije zadržati likvidnost budžeta, već interes ovih stranaka za uhljebljavanje svojih podobnih kadrova u organe općine Travnik. –  saopćili su iz OO SDP Travnik.

I na kraju se postavlja pitanje „bijelog hljeba ili kruha“ za odlazećeg načelnika. Iako mu zakonski pripada ovo pravo, postavlja se pitanje moralnosti uzimanja 2.850 KM neto u slijedećih 12 mjeseci u situaciji kada firme u Travniku  otpuštaju radnike a mladi odlaze putem država EU.

Ali kako jednom visokopozicionirani kadrovik SDA reče: Sve je to po zakonu !!!

 

(OO SDP Travnik)