Travnik

Općinsko vijeće Travnik odlučilo: Skuplje grijanje!

Općinsko vijeće Travnik na današnjoj sjednici donijelo Odluku o povećanju cijena toplotne energije. Travničani će u ubuduće plaćati usluge isporuke toplotnine energije skuplje za 11,3 posto.

 

Većina vijećnika podržala je ovu odluku, tri vijećnika su bila suzdržana i jedan protiv. Komisij koja je raspravljala o zahtjevu Unis Energetike, o nakon sagledavanja činjenica o promjeni cijene energenata (uglja) utvrdili da bi povećanje cijene grijanja bilo opravdano u visini od 11,6 posto , umjesto 17 posto  koliko je tražila Unis Energetika.

Stav o povećanju cijene za isporuku toplotne energije u iznosu od 11,30% iznio je HDZ 1990 Travnik.
– Kako bismo prevenirali mogući negativni ishod, a to je prestanak isporuke toplotne energije za stanovništvo u urbanom dijelu naše Općine, kao Klub HDZ1990, suglasne smo s povećanjem cijene u predloženom iznosu. Koliko god loše zvučalo u javnosti da su zastupnici za izvjesno povećanje, ovim želimo trenutno, u sezoni grijanja, izbjeći moguću obustavu isporuke usluge grijanja od strane UNIS Energetike.
Također, svjesne smo da dugoročno, ako se nastavi rast cijene u isporuci toplotne energije vjerovatnoća je da će veliki broj stanovništva odustati od ove usluge, što će naposljetku dovesti do gašenja toplane, zatvaranja radnih mjesta, a prelaskom našeg stanovništva na grijanje na pelet, drva, ugljen stvorit ćemo neprihvatljiv scenarij koji sada gledamo u Sarajevu. Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenim novinama Općine Travnik.
Neka ovo povećanje bude kratkoročno, pri pronalasku dugoročnog rješenja, kako bi se što veći broj ranijih korisnika vratio i ponovno počeo koristiti usluge UNIS energetike. – stav je HDZ 1990.