Travnik

Otvorena nova džamija u travničkom džematu Maline

U džematu Maline kod Travnika održano svečano otvorenje novoizgrađene džamije kojem je prisustvovalo više od pet hiljada vjernika iz cijele BiH, ali i dijaspore. Medžlis IZ Travnik u saradnji sa džematskim odborom Maline pripremio je trodnevni program, pa je prvog dana održano veče kurana, a dan kasnije i prigodan mevludski program.

Svečanom otvorenju u Malinama juče je prisustvovao i reisu-l-ulema IZ BiH mr. Husein ef. Kavazović sa saradnicima, te brojni zvaničnici vjerskog, kulturnog i društveno političkog života muftija travnički dr. Ahmed ef. Adilović, muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović, predsjednik medžlisa IZ Travnik Nermin Šušić, glavni imam medžlisa Travnik Salih ef. Indžić, premijer SBK Tahir Lendo i drugi uzvanici.

Posebnu pažnju i zanimanje prisutnih izazvao je reisu-l-ulema IZ BiH mr. Husein ef. Kavazović, koji je čestitao džematlijama Malina i istakao kako su džamije Božije, ali i kuće naroda.

maline_dzamija

-Vama muslimanima bosanskim želim reći ovo. Svi mi imamo svoju kuću.  Svi mi imamo svoj dom. U našem domu odgajamo našu djecu, podižemo ih, učimo da budu dobri ljudi, brinemo o njima od rođenja, pa sve do ženidbe, dok ne postanu punoljetni. Muslimani zapamtite. Ima jedna naša zajednička kuća. Zajednička kuća muslimana je džamija. Nju nazivamo Božijom kućom, ali u njoj je narod, vjerujući narod. Narod koji vjeruje Božijoj riječi i koji bi trebao da postupa po Božijoj riječi i koji bi trebao da se drži Božije riječi.Narod koji bi trebao da zna da ništa na opvom šarenom i prolaznom svijetu nije toliko bitno i važno, koliko slijediti Božiji  put i Njegovu riječ. Zato sam zahvalan svom bratu, franjevcu, fra Franji koji je danas ovdje kazao važne riječi. Važne riječi za bosanskog čovjeka. Za svakog od nas je jako bitno i jako važno da zna, da smo mi sljedbenici Božijih poslanika. Mi nismo sljedbenici bilo kakvih ljudi, nego Allahovih vjerovjesnika koje je on posloa ljudima. Od Ibrahima koji je potvrdio svoju iskrenu vjeru onda kada su ga u vatru bacili. I tada je ostao ispravan u svojoj vjeri, vjerujuću u jednog Boga.

Prisutnim vjernicima obratio se i Salih ef. Indžić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Travnik.

– Svaki džemat i svaka munara koja se nanovo izdiže priča svoju priču i širi duh islamijeta kroz ove krajeve. Ako je Travnik i njegova okolina kao otvorena knjiga, onda su ove dvije munare koje vidite izvor nura i upute na njenim stranicama. Na tim stranicama izdvaja se i Biljanska regija kojoj pripada džemat Maline. Želim posebno istaći doprinos u izgradnji ove džamije porodice Čolo i imama Merzuk ef. Grabusa, kao i svih koji su dali i najmanji doprinos da imamo ovako impozantan objekat – rekao je Indžić.

Travničko muftijstvo, na čelu sa muftijom Adilovićem, imalo je posebnu ulogu u izgradnji ove džamije. Nova džamija zahvaljujući džematlijama i donatorima sagrađena je u roku od tri godine.

– Da džemat Maline nije vrijedan on ne bi mogao izroditi ovakvu ljepoticu, čime zaslužuje pohvale kao jedan od najaktivnijih na području medžlisa. Maline su pokazale svoje aktivnosti i na ostalim poljima i zadacima koje dobije od medžlisa – istakao je muftija Adilović.

Reis Kavazović i Elvedin Čolo, sin hadžije Esada koji je tu dužnost prenio na svog nasljednika, zvanično otvorili novu džamiju. Ovaj veličanstveni skup izvođenjem kulturno-vjerskog programa uljepšali su članovi hora Gazi Husrev-begove medrese.