Travnik danas

Počelo  obilježavanje 25. obljetnice Katoličkog školskog centra u Travniku

Želeći pomoći povrat prognanih i izbjeglih na ognjišta u travničkom kraju, Vrhbosanska nadbiskupija, je u svibnju 1998. godine, utemeljila Katolički školski centra kao isključivog sljednika Nadbiskupske gimnazije utemeljene 1882. godine, te obnovila rad odgojno obrazovnog instituta – Sjemeništa u Travniku.

 

 

Dva mjesec poslije osnutka, providonosni događaj je odredio daljnji rad Centra i Sjemeništa. Bijaše to pronalazak skrivenog lijesa Petra Barbarića, kojeg je pronašao gosp. Krešo Bilić, na sjevernom dijelu podzemnog hodnika u kripti crkve, u srpnju 1998. godine.

Bila je to teška i dalekosežna odluka, utemeljena na pouzdanju u Boga, koja je izravno utjecala na povratak prognanih, ali i očuvanje hrvatske baštine. Vrhbosanska nadbiskupija je obnovila svoju odgojno-obrazovnu misiju u Lašvanskoj dolini koju je komunistička vlast zabranila 1945. godine. Premda je bilo više razloga za odustati i ne uspjeti ipak je žrtvom odgojitelja, dobrotom dobročinitelja naš Centra i Sjemenište su postali svjetionik dobra, pomirenja te zahvaljujući i grobu Petra Barbarića duhovna oaza u Središnjoj Bosni.

Obilježavanje značajne obljetnice otvorio je Vinko kardinal Puljić, vrhbosanski nadbiskup u miru, predvodeći Misu uz prisustvo hodočasnika koji svaki četvrtak dolaze na grob Petra Barbarića tražeći utjehu za sebe i svoje obitelji. Na početku Misnog slavlja Ravnatelj Centra pozdravivši sve, ukazao je na značaj odluke o obnovi rada Gimnazije i Centra.

Tom prigodom, pohodili su nas djelatnici Vlade Republike Hrvatske, točnije Ministarstva regionalnog razvoje i europski fondova, osim nazočnosti na slavlju, približili su nam mogućnost realizacije različitih europskih projekata koje provodi Republika Hrvatska. Kao jedan od vitalnih projekata za opstanak Hrvata u Središnjoj Bosni evidentiran je daljnji razvoj Katoličkog školskog centra i obnova vraćene zgrade koja je u ruiniranom stanju.