Politika

Politička podobnost i najniže plaće u F BiH razlozi su što stanovništvo napušta SBK!

 

Politička podobnost u svim sferama života  i ekonomsko – socijalni problemi glavni su razlozi iseljavanja iz Srednjobosanskog kantona, rečeno je na večerašnjoj  javnoj tribini  pod nazivom  „Iseljavanje stanovništva iz BIH sa fokusom na SBK i  perspektive zaustavljanja procesa”, koju su organizovali  Centri civilnih inicijativa. O ovom aktuelnom problemu u našoj zemlji i srednjoj Bosni govori su zastupnici HDZ BiH, SDA,SBB, SDP i HDZ 1990 u Skupštini Srednjobosanskog kantona.

Prosjećna plaća od 331 eura u Srednjobosanskom kantonu, po čemu na začelju u Federaciji BiH , te politička podobnost za dobijanja zaposlenja ili stipendije glavni su razlozi zašto mladi, ali i cijele porodice napuštaju srednju Bosnu, istaknuo je Anto Bilić, zastupnik HDZ 1990.

-Ako ste politički podobni dobit ćete posao u javnoj službi, ako ste politčki podobni dijete ćevam dobioti stipendiju, ustvari dobit će sve stipendije u BiH. Ako ste politički podobni ne morate biti stručni. – istaknuo je zastupnik  Bilić.

Lidija Bradara, zastupnica HDZ BiH i predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta Federacije ističe kako i pored problema ostaje u srednjoj Bosni.

-Svi mi snosimo političku i društvenu odgovornost za prilike u BiH  i svom okruženju. No što bih itaknula je da mi nemamo mežusobnu povezanost ni sinergiju da napravimo nešto bolje u ovoj zemlji. – kazala Lidija Bradara.

Podaci o broj osoba koej su napustile BiH su različutu kreću se od 48 hiljada u posljednjhi deset godina, do onih alarmantnih brojki od 80 do 100 hiljada u posljednje dvije ili tri godine. Međutim podatak za Srednjobosanki kanton nema, tvrdi  Elvedin Mušanović iz Stranke demokratske akcije.

Nepovjerenje prema političarima je jedan od glavnih razloga zašto se i mladi i ljudi sa formiranim porodicama odlučuju za odlazak iz BiH smatra Senad Selimović, zastupnik SDP BiH u Skupštini SBK.

-Problem je nezaposlenost i problem je jedna opća apatija i nepovjerenje da se ovdje može postići jedno bolje društvo. Problem i politika podvojenosti koja se ogleda kroz najnoviji primjere otvaranja bošnjačke škole u Jajcu.-  smatra Senad Selimović.

Savez za bolju budućnost ubrzo će izići sa konkretnim prijedlozima u Skupštini SBK obećao je zastupnik Almir Švago.

-Pokretanje inicjative da Vlada sufinaira kamatu za stambene kredite mladim ljudima. Kod programa zapošljavanja i samozapošljavanja treba ići na ciljane grupe,a treba napraviti reforme u obrazovanju i zaustaviti hiperprodukaciju kadrova u pojedinim zanimanjima. – najavio je Almir Švago, zastupnik SBBu Skupštini SBK.

U narednom periodu očekuje se i sazivanje tematske sjednice Skupštine SBK posvečene problemu iseljavanja iz srednje Bosne.