Najave

Poznata “Gospođica Julija” gostuje u Travniku

U Centru za kulturu općine Travnik u petak, 29.9.2023., godine u velikoj sali Centra sa početkom u 19:30 sati odigrat će se profesionalna predstava čuvenog klasika “Gospođica Julija”, autora – August Strindberg.

 

 
“Gospođica Julija je drama švedskog književnika Augusta Strindberga napisana 1888. i premijerno izvedena 1906. godine, poznata kao jedno od najznačajnijih djela Strindberovog opusa i tzv. nordijske drame, odnosno jedno od najčešće izvođenih i ekraniziranih dramskih djela u 20. vijeku. Radnja se događa na imanju švedskog grofa na Ivanjdan 1874. godine.
Naslovna protagonistica je grofova kćer koja, motivisana dosadom, ali i nastojanjem da razbije moralne i druge barijere koje stvara njen položaj, započinje flert, a potom i ozbiljnu vezu sa Jeanom, slugom koji joj, uprkos niskog društvenog porijekla, imponira svojim poznavanjem svijeta izvan grofovskog imanja. Da stvar bude komplikovanija, Jean je zaručen za služavku na dvoru.
Radnja prikazuje kako dvoje ljubavnika nastoje dominirati i manipulirati jedni drugim – Julija kao pripadnica više klase, a Jean kao muškarac – te kako će ta igra na kraju završiti s tragičnim posljedicama.” – ističe reditelj. 

Režija: Dino Kerić

Dizajn plakata: Lorena Trogrlić ; Ena Osmanović, Omar Prevljak
Scenski pokret: Samina Mujkanović
Tehnička podrška: Adi Omić
Izbor muzike: Kolektiv
IGRAJU:
Samina Mujkanović
Dino Kerić
Lorena Trogrlić
Karte se mogu nabaviti na blagajni Centra.