Predsjedavajući Čović: Vlada F BiH do kraja godine mora tvoriti preduvjete za „brzu cestu“!

 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Dragan Čović posjetio je danas Srednjobosanski kanton, a jedna od glavnih tema o kojoj je razgovarano sa članovima Vlade SBK bila je gradnja brze ceste Lašva – Travnik.

-Vjerujem da će konačno Vlada Federacije BiH, kada je u pitanju famozna brza cesta o kojoj dugo pričamo, do kraja godine stvoriti preduvjete da možemo raditi ovaj projekat i mnoge druge projekte. Mislim da su sredstva za te projekte osigurana i da je sada u pitanju više tehnička problematika. Treba sve to pripremiti da bi se iduće godine uveliko radilo na tim projektima i da se oslobodimo pritiska. – kazao je predsjedavajući Čović.

Kantonalni premijer Tahir Lendo  i članovi Vlade SBK  naglasili su kako je upravo projekat brzce ceste od ključnog značaja za ovaj kanton.

-To bi značilo otvaranje našeg kantona prema drugim dijelovima države i to bi povuklo sve druge projekte kao što je Regionalni vodovod Plava voda, gasifikacija, a sve bi to povuklo i našu privredu koja ima jedan zamah.- rekao premijer Lendo.

Predsjedavajući Čović je naglasio kako će prioritet imati projekti koji imaju podršku i koji se mogu realizovati bez velikih politički turbulencija.