Sjećanja

Preminuo Kemal Baysak, počasni konzul BiH u Turskoj i prijatelj Travnika

Kemal Baysak, počasni konzul Bosne i Hercegovine u Turskoj, humanitarac i veliki prijatelj BiH, preminuo je u 88. godini od posljedica zaraze koronavirusom. Kemal Baysak posjetio je Travnik i bio je spona između privrednika, a prije dvije godine bio domaćin privrednoj delegaciji iz Travnika u turskom Izmiru.

 

Baysak je umro sinoć u bolnici u Izmiru, a poruke sućuti uputili su na društvenim mrežama brojni privrednici, političari i predstavnici nevladinih organizacija iz Turske, ali i šire. Bivši načelnik turske općine Karsiyaka Baysak je bio ugledni biznismen iz Izmira, koji je tri decenije bio član Privredne komore Egejske regije (EBSO).

Baysak je porijeklom iz Bosne i Hercegovine, tačnije iz Ljubinja. Bio je osnivač i počasni predsjednik Federacije udruženja kulture Turske i BiH. Njegova je porodica u Tursku emigrirala odmah nakon Berlinskog kongresa, 1878. godine. Baysak je četvrta generacije porodice Grebo, a premda nikad nije živio u BiH, dobro je govorio bosanski jezik.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Boravio je u Travniku 2011. godine, a privredne delegacije iz Travnika u više navrati bile su gosti ovog izuzetnog čovjeka. Baysak je često posjećivao BiH i bio pokretač brojnih projekata i inicijativa pomoći zemlji njegovog porijekla. U BiH je dovodio brojne investitore i predstavnike privrednih udruženja iz Turske i šire, a počasni je građanin Sarajeva, Bihaća i Goražda.