Zdravlje

Profesorica dr. Nicole Bouvy posjetila JU Bolnicu Travnik

Prof. dr. Nicole Bouvy, jedan od najznačajnijih endoskopskih hirurga posjetila je JU Bolnicu Travnik i prisustvovala endoskopskim zahvatima na Hirurškom odjelu ove zdravstvene ustanove.

 

 

-Ovdje sam u JU Bolnica Travnik da bih dijelom bio domaćin profesorici Bouvy, jednoj od najznačajnijih profesora endoskopske hirurgije i budućoj predsjednici Evropskog udruženja endoskopskih hirurga. Naš član i direktor ove bolnice dr. Adnan Šatrović boravio je u Mastrihtu  i dobio stipendiju Evropskog udurženja endoskopskih hirurga (EAS). Pošto sam bio član Edukacionog komiteta EAS-a, obaveza je mentora da posjeti svoje doktore, odnosno studente u matičnoj bolnici  i provjeri koliko su naučili. Profesorica Bouvy je iznenađena napretkom kompletnog Hirurškog odjela u JU Bolnica Travnik i kolege dr. Adnana Šatrovića. Značajno je napomenuti, pošto je riječ o budućoj predsjednici Evropskog udurženja endoskopskih hirurga, mi želimo da imamo podršku za edukaciju naših članova. – kazao je prof. dr. Samir Delibegović, sa Klinike za hirurgiju UKC Tuzla, profesor hirurgije sa Medicinskog fakulteta u Tuzli i predsjednik Udruženja endoskopskih hirurga BiH.

 

Svoje impresije nakon što je što je vidjela operativne zahvate izvedene endoskopskom metodom na Hirurškom odjelu JU Bolnica Travnik iznijela je i uvažena profesorica dr. Nicole Bouvy.

-Mislim da je predivna bolnica i sretna sam što sam se pridružila u radu hirurgije štitnjače, laporoskopske hirurgije raka debelog crijeva. Mislim da je sve bilo izvanredno i impresionirana sam timom i radom. Jako sam sretna što za tri mjeseca planiramo obaviti jedan laporoskopski trening u Bolnici u Mastrihtu u Holandiji. To će biti jedan program endoskopske hirurgije za hirurge iz cijele Evrope iz endoskopske hirurgije. Volim Bosnu! – izjavila je nakon posjete JU Bolnica Travnik, prof. dr. Nicole Bouvy.

Direktor JU Bolnica Travnik, dr. Adnan Šatrović, boravio je na obuci u Holandiji i korisnik je stipendije Evropskog udruženja hirurga.

-Počašćeni smo posjetom profesorice Nicole Bouvy iz Mastrihta iz Holandije. To je rezultat rada naših učitelja koji su nam prenijeli znanje, naučili nas vještinama laporoskopske, odnosno endoskopske hirurgije. Prošle godine ja bio u Mastrihtu, evo sada profesor došla da vidi dokle smo došli na tom našem putu do ostvarenja cilja, vodeće laporoskopske hirurgije u Bosni i Hrcegovini. – rekao dr. Adnan Šatrović.

Razvoj endoskopske (laporoskopske) hirurgije u JU Bolnici Travnik započeo je 1997. godine prim. dr. Mirsad Granov i ova zdravstvena ustanova godinama prednjači u BiH po broju izvedenih operacija ovom metodom koja olakšava i ubrzava oporavak pacijenata.

 

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript