Kultura

Promocija i izložba u Zavičajnom muzeju u povodu 3. juna

Danas je u Zavičajnom muzeju Travnik otvorena  izložba “Covid-19 i kuga: sadašnjost j prošlosti” i promovisana knjiga “Dubrovački ples s kugom” autorice dr. Vesne Miović, ravnateljice Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku.

 

Najstariji spomen Travnika u pisanim izvorima datiran je u 3. juna, što je ujedno i razlog zbog kojeg je taj datum izabran za Dan  udruženja Bosanski kulturni krug. Ove godine, u saradnji sa Zavičajnim muzejom Travnik i Kantonalnim arhivom Travnik, te udruženjem Dubrovačka baština d.o.o. i Zavodom za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku, Bosanski kulturni krug je organizirao  prvo inostrano predstavljanje dokumentarne izložbe “Covid-19 i kuga: sadašnjost u prošlosti”, kao i premijernu promociju knjige dr. sc. Vesne Miović “Dubrovački ples s kugom. Vrijeme Lazareta na Pločama”.

-Ovo je prva promocija ove knjige, a isto tako i prvi izlazak ove izložbe van granica Republike Hrvatske. – kazala je Fatima Maslić, direktorica Zavičajnog muzeja Travnik, naglasivši kako je razvijana dobra saradnja sa kulturnim institucijama iz Dubrovnika.

Spomenika Pelić, direktorica Kantonalnog arhiva istaknula je kako je ideja da ova izložba dođe u Travnika potekla od zaposlenice ove institucije, Jasmine Hopić.

-Naša kolegica Jasmina Hopić uvidjela je značaj jedne ovakve izložbe i predložila da ona dođe u Travnik. Želim da joj se zahvalim što je inicirala da jedna ovako vrijedna izložba dođe u Travnik. – kazala je direktorica Pelić.

 

Promotori su bili  Zrinka Lucijanović, Dženan Dautović , a moderator Jasmin Ganić.

-Ovo je ujedno stvarno prva promocija Vesnine knjige jer još nismo promovirali u Dubrovniku. Očekujemo da će biti promovisana u Dubrovniku za nekih mjesec dana ikao ima par mjeseci da je knjiga izišla iz štampe. Imate zaista prvo  predstavljanje.- kazala je Zrinka Lucijanović, zahvalivši Zavičajnom muzeju, Kantonalnom arhivu i Bosanskom kulturnom krugu na organizaciji promocije i izložbe.