Život

Protest dijaliziranih održan i u Travniku

 

Članovi Udurženja dijaliziranih i transplantirnih Federacije BiH okupili su se danas na mirnom protestu ispred Javne ustanove Bolnica Travnik u kojoj se nalazi Odjel dijalize i gdje svakodnevno dolaze pacijenti iz Srednjobosankog kantona. Kao i ostali dijalizoirani pacijenti koji danas protestvuju ispred dijaliznih centara u Federaciji BiH, oni  traže usvajanje Zakona o transplantaciji i poboljšanje uslova za dijalizu u F BiH i Travniku.

 

-Nažalost, nakon 21. juna, kada smo imali mirne protest u Sarajevu, kada smo dali određene rokove i Vladi i Parlamentu i drugim institucijama, da nam pomognu da riješimo svoje probleme koji su ogromni i na dijalizi i kada su u pitanju transpalntacije, gotovo da se ništa nije napravilo. Mi smo prisiljeni i na isključivanja sa dijaliza i na okupljanja. Krajnje je vrijeme da se usvoji Zakon i da se poveća broj transplantacija, ali da se popravi stanje na dijalizama u Federaciji BiH i ovdje u Travniku. – kazao je Tomislav Žuljević, predsjednik uduženja dijaliziranih i transplantiranih u Federaciji BiH.

Broj osoba koje dolaze na dijalizuju u JU Bolnica Travnik sa područja Srednjobosanskog kantona je oko 100.

-Broj se ponekad smanjuje, zavisno od toga koliko je ljudi umrlo, a ne koliko je transplantiralo organe. Nažalost, kod nas se dobije prazan krevet na dijalizi kada neko umre. – istaknuo je Žuljević.

Predsjednik Žuljević tvrdi kako je neusvajanje Zakona o transplantaciji ustavri predizborna kampanje jer se vaga da li će se usvajanjem zakona izgubiti ili dobiti biračko tijelo.