Neuspjeli današnji pregovori Vlade SBK i Sindikata obrazovanja

 

Današnji pregovoriu Travniku  između pregovaračkih timova Vlade SBK i Koordinacije sindikata obrazovanja koja djeluju na prostoru Srednjobosankog kantona završeni su bez dogovora. Nakon što je prije dva mjeseca usaglašen Kolektivni ugovor između dva pregovaračka tima, Vlada SBK na sjednici nije prihvatila Kolektivni ugovor i početkom ove sedmice dostavila je potpuno novi prijedlog Kolektivnog ugovora. Konačna verzija ovog Kolektivnog ugovora danas je uručena predstavnicima četiri Sindikata obrazovanja koji djeluju u SBK.

-Vlada i dalje ostaje u pregovaračkom procesu i mi ćemo i dalje insitirati na zakonitim prijedlozima granskih kolektivnih ugovora u obrazovanja. Ponudili smo danas sindikatima zakonitu verziju zakonitih granskih kolektivnih ugovora i tražimo da Sindikat u što kraćem roku dostavi svoje mišljenje. – izjavio je nakon pregovora Tahir Lendo, premijer SBK, koji je na početku pregovora zamjerio Sindikatima na ishitrenoj reakciji i nekorektnom medijskom nastupu.

Pregovarački tim Vlade SBK

 

Predstavnici Sindikata smatraju kako su pregovori završeni i kao je nova verzija Kolektivnog ugovora o koja je napravljena bez učešća Sindikata također neprihvatljiva.

-Danas smo vidjeli da pregovarački tim Vlade SBK nema jedinstaven stav. Premijer insistira na jednoj opciji koja je nama poturena od lica koja apsolutno nisu članovi pregovaračkog tima. Došlo je do drastičnog narušavanja Zakona o radu u dijelu koji je odnosi na stečena prava. S obzirom daje do početka školske godine ostalo još dvadeset dana, nadamo se da će Vlada ovo razmotri i da neće biti jednostran stav premijera. – kazao je Abduilah Serezlija, dopredsjednik Sindikata srednjeg  i visokog obrazovanja SBK.

 

Pregovarački tim Koordinacije sindikata obrazovanja

 

Podsjećamo, zbog nepotpisivanja Kolektivnog ugovora sindikati obrazovanja najavili su štrajk upozorenja za prvi dan nove školske godine 4. septembar.