Život

S pravim znanjem do posla njegovatelja u Njemačkoj

U teškoj ekonomskoj situaciji u kakvoj se Bosna i Hercegovina nalazi, obrazovanje odraslih zauzima veoma važno mjesto i jedna je od mogućnosti za razvoj privrede kao i brzo reagiranje na potrebe tržišta rada. Cijeneći da dobro i kvalitetno obrazovanje uvjetuje gotovo sigurno zapošljavanje, kako odraslih, tako i mladih osoba, trebalo bi mnogo više pažnje posvetiti ovom sektoru. Većina osoba koje su do sada radili na određeno, često vrlo teško i slabo plaćene poslove, kao i ogromna populacija nezaposlenih osoba odlučuje se na stručnu prekvalifikaciju kako bi povećali mogućnost zaposlenja i to na poslovima koji su trenutno traženi na tržištu rada.  Njegovatelji starih i nemoćnih osoba i asistirana personalna pomoć osobama s nekim oblikom invaliditeta, posljednjih godina, bilježe konstantan rast tražnje na domaćem, ali i europskom tržištu rada.

 

Kada je riječ o osobama koje se žele prekvalificirati, dokvalificirati ili steći određeno zanimanje, iskustva su, kažu nadležni, različita. Iako starosne granice, kako navode nema, u praksi se izdvajaju neki interesantni podaci. Tako na primjer, u prekvalifikaciji za zanimanje medicinski tehničar, najčešće se radi o osobama koji su u najproduktivnijem periodu od 20 do 35 godina. Većina njih ide u paru, tj. riječ je o supružnicima ili onima koji su pred brakom. Tijekom školovanja uče i neki od stranih jezika, najčešće njemački. Zemlje destinacije su Njemačka, Austrija, Švicarska, Nizozemska, Norveška, Danska i Švedska.

Na žalost, neki su u prekvalifikacijama vidjeli unosan biznis, pa se preko tuđe muke, odlučuju i na  često sumnjive poslove. Pojedine škole u Federaciji BiH, objašnjavaju naši sugovornici, na razne načine dovode u zabludu zainteresirane, jer se nerijetko tvrdi da su diplome i certifikati koje izdaju međunarodno priznate, što, kako se pokazalo u praksi nije uvijek točno. Iz Agencija za rad i zapošljavanje ističu da je trenutno moguće zapošljavanje samo kvalificiranog medicinskog kadra na poslovima njegovatelja u Njemačkoj. Njegovatelji za stare i nemoćne osobe su trenutno među najatraktivnijim pozivom na tržištu zapadne Europe. Polaznici certificiranih obuka za njegovatelje u ustanovama Bosne i Hercegovine stječu javno uvjerenje o osposobljavanju i mogućnost upisa u radnu knjižicu, te će njihovo stečeno znanje biti priznato na nivou čitave Bosne i Hercegovine.

Dokumenti koji su kod nas priznati, ne znače i da će automatski biti i u inostranstvu. Da li će i u kojoj mjeri diploma ili uvjerenje biti priznati prvenstveno zavisi od zakona zemlje u kojoj se predaje aplikacija kao i od potrebe budućeg poslodavca. Njemačka putem Saveznih pokrajinskih institucija razmatra zahtjeve, a provjera i priznavanje kvalifikacije se plaća. S obzirom na velike potrebe, ali i ponudu, zvanično na poslovima njegovatelja zapadne zemlje zapošljavaju isključivo medicinski kadar. Njegovatelji koji obuku završe u Bosni i Hercegovini to nisu, već su pomoćni kadar u socijalnom sektoru, Upravo zbog toga im se ne garantira dobivanje radne dozvole. Zbog toga institucije mole građane da ne nasjedaju na marketinške priče i ne završavaju nikakve ubrzane obuke od mjesec dana računajući na siguran posao u EU. Obuku za njegovatelje u BiH mogu raditi samo akreditirane ustanove i to isključivo za tržište rada Bosne i Hercegovine.

Prema procjenama, BiH je od kraja rata pa do danas napustilo sto pedeset hiljada ljudi. Zato valjda i ne čudi da je povećan  interes za prekvalificiranjem i doškolovanjem i da se oni koji sreću, a i posao žele potražiti u inostranstvu, vođeni prthodnim lošim iskustvima,  ipak odlučuju za stjecanje znanja na poznatim i priznatim institucijama. Ako već želite ići van Bosne i Hercegovine, potrudite se da steknete znanje i vještine koje će vam pomoći u pronalasku zaposlenja, a ne samo da nabavite diplomu. Diploma iz BiH svakako nije nešto što u zemljama EU znači kredibilitet. Presudna činjenica za dobivanja određenog posla jeste posjedovanje primjenljivih znanja i vještina. Kada birate kako ćete se obrazovati, ovo treba da vam bude vodilja pri izboru ustanove i obrazovnog programa koji pohađate.