Travnik

„SBSS“ u ovom ciklusu uključuje 70 djece i mladih u Travniku

Druženja volonterki i volontera Centra za edukaciju mladih sa njihovom mlađom braćom i sestrama u programu “Stariji brat, starija sestra” već su uveliko počela, a u CEM svakodnevno stižu fotografije i priče o novim zajedničkim avanturama.

 

 

U četvrtom ciklusu programa CEM je u programu okupio petnaest parova volontera i djece koji se svakodnevno druže i svoje slobodno vrijeme ispunjavaju različitim aktivnostima koje djeci iz ranjivih grupa pomažu u njihovom ličnom i socijalnom razvoju, a istovremeno jačaju empatiju kod volontera i daju im mogućnost da djeci budu pozitivni uzori.

Program „Stariji brat, starija sestra“ dosad je pokazao odlične rezultate, pa ga je Centar za edukaciju mladih odlučio proširiti i uključiti djecu koja žive izvan urbanog dijela Travnika. Prošlogodišnji pilot ciklus radionica sa učenicima Osnovne škole „Turbe“ i Osnovne škole „Nova Bila“ bio je vrlo uspješan, tako da je ove godine uvršten u redovni ciklus programa „Stariji brat, starija sestra“.

U saradnji sa ovim školama CEM-ovi omladinski radnici, koristeći metode neformalnog obrazovanja, omogućavaju djeci da na radionicama kvalitetno provode svoje slobodno vrijeme, te u opuštenoj atmosferi, kroz igru i diskusiju stiču samopouzdanje, prepoznaju svoje kvalitete, uče se prihvatanju različitosti i poštivanju drugih.

Ove godine programom je obuhvaćeno 50 djece i 20 volontera, a Centar za edukaciju mladih je izuzetno zadovoljan uspješnom saradnjom sa Osnovnom školom „Turbe“ i Osnovnom školom „Nova Bila“ koje su prepoznale vrijednost ovog programa i njegov potencijal za razvoj njihovih učenika.

Centar za edukaciju mladih i ovaj ciklus programa „Stariji brat, starija sestra“ realizuje u saradnji sa Centrom za socijalni rad Travnik, a u okviru Mreže „Stariji brat, starija sestra“ BiH.

 

(CEM)