Sport

Ski klub „Karaula“ obilježio 35 godina postojanja

 

Ski klub „Karaula“ obilježio je jubilej  35 godina rada kroz akciju utopljavanja i uređenja skijaškog doma na Vlašiću. Ideju za ovu akciju pokrenuli su stari članovi ovog kluba i njegovi osnivači iz 1981. godine. Akcija je započeta ljetos i završena u novembru sa prvim snijegom na Vlašiću. Koordinatori akcije bili su Haris Tenić i Mehmed Helda. Završetak značajanog projeka i vrijedan jubilej u radu  ski kluba obilježen je svečanom sjednicom Skupštine Kluba.

-Projekat je trajao tri mjeseca i akcija je uspješno privedena kraju. Uradili smo i više nego što smo planirali,  a sve zahvaljujući našim članovima i donatorima. Ponosni smo sa urađenim. Spremno dočekujemo početak sezone i spremno dočekujemo djecu jer dom je tako koncipiran da omogućavama boravak djece i omladine po povoljnim uslovima. – kaže nam je Haris Tenić, jedan od koordinatora akcije.

Klub je osnovala grupa entuzijasta 1981. godine, potaknuta pripremama za Zimske olilimpijske igre u Sarajevu. Osnovan je u travničkoj Mjesnoj zajednici Karaula.

-Nakon osnivanja kluba izgrađen je i dom na Vlašiću. Imali smo i veliki broj takmičara. I u to vrijeme smo zajedno sa sarajevskim klubovima bili jedna od najznačajnijih klubova. Rat je učinio svoje. I pored rušenja mi smo odmah poslije rata uspjeli obnoviti naš Skijaški dom. – govori na Tenić.

ski-kluba-karaula

I u poslijeratnom periodu klub je ostvarivao značajne rezultate. Dovoljno je pomenuti je Igor Laikert, bh. reprezentativac  i olimpijac član Ski kluba Karaula. Svojevremeno boje ovog kluba branila je i Slovenka za bh. pasošem, Mojca Rataj.

-Sada brojimo oko stotinjak članova. Osnovni zadatak je da sada osiguramo dobrog trenera i da i dalje ostvarujemo  dobre rezultate. Uvijek smo bili među dva-tri najbolja kluba u BiH. – istaknuo je Samir Sefer, predsjednik Ski kluba „Karaula“.

Zahvaljujući Ski klubu „Karaula“ i ovom skijaškom domu hiljade mladih naučili su prve korake na skijama.

svecanost

 

 Rad i entuzijazam

 

Obilježavanju vrijednog jubileja priustvovali su kantonalni premijer Tahir Lendo i načelnik općine Travnik, Admir Hadžiemrić.

-Ovo je primjer kako se radom i entizijazmom može uspješno predstavljati i općina Travnik i država BiH u cijelom svijetu. Ovo je primjer da se može kada želi i kada se voli. Hiljade mladih je prošlo kroz ovaj dom, naučilo skijati i naučilo dobro skijati. – naglasio je načelnik općine Travnik, Admir Hadžiemrić.