Travničanin Muris Terzić snimio dokumentarni film „Put spasa Srebrenica“

Uoči ovogodišnje obilježavanja genocida u Srebrenici u Travniku je promovisan dokumentarni film pod nazivom „Put spasa Srebrenica“, autora Murisa Terzića.

 

-Ideja za film je nastala 2016. godine s ciljem da se po prvi put dokumentuje odlazak Travničana na Marš mira.  Ideju je podržao moj brat Adis Terzić, s kojim sam i realizovao snimanje kadrova na terenu prva tri dana. Određeni privrednici grada Travnika su prepoznali značaj ovakvog jednog projekta, kao i važnost da se o Srebrenici govori i budućim generacijama. Nakon odlaska na Marš mira, konstantnog dokumentovanja puta, mjesta i događaja, shvatio sam da je potrebno prikupiti i svjedočenja ljudi koji su preživjeli golgotu Srebrenice, i sve to ugraditi u dokumentarni film. – priča nam Muris.

Muris Terzić

 

Policija RS

 

Prvo snimanje na terenu 2016. godine je bilo veoma teško i zahtjevno, govori nam Muris, zbog velikih vrućina., te dodaje:

-Snimanje u Potočarima je bilo najteže i najemotivnije, jer je bilo zaista tesko posmatrati majke koje grle tabute svojih najbližih, vidjeti i svjedočiti svoj toj boli, a posebno teško iskustvo je bila posjeta fabrici akumulatora. S obzirom da mi na dan ukopa pripadnici SIPA-e  nisu mogli  dozvoliti snimanje iz zraka zbog siguronosnih razloga, ostao sam još jedan dan kako bih napravio i te kadrove nad Potočarima. Međutim, u ranim jutarnjim satima, 12. jula 2016. godine , priveli su me pripadnici policije RS-a obrazloženjem da nije dozvoljeno snimanje iz zraka, pa sam morao tražiti dozvole policijske stanice, upravitelja Memorijalnog centra i drugih kako bih napravio i te kadrove, u cemu sam na kraju i uspio. – prisjeća se Muris.

Svjedočenja preživjelih

 

U slijedecoj fazi snimanja, tokom 2017. i 2018. godine u Živinicama i Travniku Muris je snimao  svjedočenja preživjelih Srebreničana. Kompletan prikupljeni materijal je potom montiran i produciran u produkciji Planetmedia Travnik koja je u Murisovom  vlasništvu.