Info

Travnički srednjoškolci posjetili Memorijalni centar u Srebrenici

Jutros je u Srebrenicu otputovalo preko 400 učenika srednjih škola sa područja Općine Travnik. Oni su danas u Srebrenici odali počast žrtvama genocida u Memorijalnom centru u Potočarima.

Općina Travnik pokrovitelj je ekskurzije učenika trećih razreda srednjih škola koju su  organizirači Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” Travnik, Udruženje  ”Prijatelji Travnika za Srebrenicu” i Muslimansko dobrotvorno društvo “Merhamet”.

Ova jednodnevna ekskurzija ima za cilj promociju kulture sjećanja i prenošenja na buduće generacije znanja o dešavanjima tokom genocida u Srebrenici 11.07.1995. godine.

 

– Kultura sjećanja je mehanizam kojim učimo naše mlade lekcije iz prošlosti kako ne bi pale u zaborav i kako nam se historija ne bi ponovila. Kao generacija koja je bila svjedok genocida, naša je dužnost i obaveza njegovati kulturu sjećanja, u suprotnom, rizikujemo budućnost naših budućih naraštaja. – kazao je načelnik općine Travnik, Kenan Dautović, koji je travničke srednjoškolce ispratio na ovu jednodnevnu ekskurziju.