Centralna BosnaPolitika

KO SDP: Vlada kontinuiteta nerada u Srednjobosanskom kantonu

Četvrta redovna sjednica Skupštine Srednjobosanskog kantona, koja je održana danas, prošla je u znaku usvajanja izvještaja o radu Vlade Srednjobosanskog kantona u prošloj, 2022. godini, saopćeno je je iz KO SDP SBK.

 

 

Kao i svake godine ponovo smo mogli slušat o veličanstvenim uspjesima najbolje kantonalne vlade u Federaciji u istoriji i o tome kako grabimo krupnim koracima ne samo sustizanju Sarajevskog kantona, nego i sustizanju mnogih regija zemalja Evropske unije.

Na žalost, istina je potpuno drugačija. Srednjobosanski kanton i dalje suvereno drži ubjedljivo zadnje mjesto po prosjeku plata u Federaciji BiH, ne postoje bilo kakvi investicijski planovi, a investicije za infrastukturu su odavno zaboravljene, strategije razvoja, ako i postoje, samo su mrtvo slovo na papiru, dok su troškovi života samo u prošloj godini rasli za 32 posto.

Da nije sve tako crno, Srednjobosanski kanton, nikada nije imao jaču dijasporu, niti smo imali praznije škole, ali to nije smetalo zastupnike koji su ujedno i premijer i ministri da sami s licemjerno glasaju za svoj izvještaj, što je protivno političkoj kulturi u bilo kom demokratskom društvu u svijetu. I upravo zbog toga, na narednoj sjednici, koja će biti održana u slijedeći ponedjeljak, biće vjerovatno potvrđena nova / stara Vlada u skoro istom sazivu.

 

U suštini, ovo će biti vlada kontinuiteta – nije radila u prethodnom periodu, pa ne očekujemo da će raditi ni u naredne četiri godine!

 

(KO SDP SBK)