Politika

Travnik organizovati kao gradsku zajednicu na načelima jednakosti!

Danas je u Travniku potpisana Promemorija političkih stranaka HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, HKDU-a BiH, HSP-a i HSS-a, koja previđa da Travnik bude gradska zajednica uređena po načelu jedinstvenog gradskog i upravnog područja u kojoj svi konstitutivni narodi i građani koji žive  imaju pravo birati i biti birani kroz izborna područja u kojim se jamči, kako minimalna, odnosno maksimalna nacionalna zastupljenost, tako i teritorijalna reprezentativnost, s čitavog područja grada Travnika.

-Promemorija travničkih Hrvata je utemeljena na realnim, demokratskim i ustavnim načelima jednakopšarvnosti svih naroda u BiH, pa tako i Hrvata općine Travnik. Cilj je da se Travnik ustroji na načelu pune jednakosti. – kazala je Marija Silva Vidović, predsjednica OO HDZ 1990.

Prema riječima Bojana Domića, predsjednika OO HDZ BiH Promemoriju su potpisale sve političke stranke sa hrvatskim predznakom u općini Travnik, a cilj da to urade i institucije.

-Cilj je da ovoj inicjativi podršku pruže i sve druge hrvatske  institucije na općini Travnik i šire i svi ljudi dobre volje da vidim kako zajedno možemo urediti ovu zajednicu na dobrobit svih ljudi. – izjavio je Domić, naglašavajući kako Travnik u budućnosti vidi kao jednu gradsku zajednicu.

Tomislav Rajić, predsjednik OO Hrvatske narodne stranke (HNS) kaže da „ono što je Mostar za Hercegovinu i tri konstitutivna naroda, to je Travnik za srednju Bosnu“.

-Neko je pomenuo „šest općina, šest načelnika“. Ne. Ista načela ne moraju značiti ista rješenja. Politička opcija kojoj ja pripadam ne zalaže se ni za kakvu podjelu. Tražimo samo načelo jednakosti, a to znači ne preglasavanju i ne nametanju odluka. Normalno, tražimo paritet u vlasti. – rekao je  Tomislav Rajić, koji je vjećnik u Općinskom vijeću Travnik.