Travnik

U četvrtak svečano otvorenje „Janovog mosta“

Svečana ceremonija otvorenja „Janovog mosta“ će biti upriličena u mjestu Dolac na Lašvi u četvrtak, 27. oktobra, sa početkom u 17:00 sati.

 

Kako je rečeno iz Turističke zajednice Srednjobosanskog kantona/Kantona Središnja Bosna (TZ SBK/KSB), završene su posljednje pripreme za svečanu ceremoniju otvorenja biciklističko-pješačkog mosta koji se nalazi na dionici biciklističke staze „Stare pruge“ u mjestu Dolac na Lašvi kod Travnika.

Direktor TZ SBK/KSB Miroslav Matošević je istaknuo da je Turistička zajednica donijela odluku da se most nazove po tragično preminulom dječaku Janu Lediću.

-Naziv mosta, Janov most, vezan je za tragično preminulog Jana Ledića budući da je indirektno zaslužan za izgradnju mosta. On je zapravo maštao o mostu koji bi ga povezivao sa njegovim prijateljima. Naime, na nagovor, njegov otac, travnički arhitekt Josip Ledić je besplatno projektirao biciklističko-pješački most  koji Turistička zajednica SBK/KSB realizira u okviru izgradnje i uspostave biciklističke staze od Lašve do Jajca. – kazao je Matošević.

Kako je kazao Matošević, općina Travnik je u vrlo kratkom vremenskom periodu dobila dva korisna mosta, a u samom uređenju Janovog mosta, ističe da su se, pored TZ SBK/KSB koja je nostitelj aktivnosti izgradnje, volonterski angažirala i poduzeća „Ledić arhitektura“, „GP TECTA“ , te MZ Dolac na Lašvi i drugi pojedinci kako bi područje oko mosta kao i sam most dodatno uljepšali i uredili. Također, rečeno je da je na samoj lokaciji postavljeno  i odmorište za bicikliste i prolaznike.

Projekt izgradnje i unapređenja biciklističke staze na trasi stare uskotračne pruge financirano je iz sredstava EU kroz projekt „Jačanje turističkog sektora SBK/KSB“ koji financira EU preko  Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Implementator projekta je Turistička zajednica SBK/KSB.