Kultura

U čitaonici Gradske biblioteke Travnik održana promocija knjige „Kćeri moja, Merjem“ Vildane Stanišić

U Gradskoj biblioteci Travnik je u sklopu programa majskih promocija, u petak, 19. maja održana promocija knjige „Kćeri moja, Merjem“ autorice Vildane Stanišić.

 

2007. godine, od kada profesionalno počinje da se bavi pisanjem, njezina priča „Između dva brata“ proglašena je najljepšom pričom godine. Osvojila je brojne nagrade u oblasti kulture i umjetnosti, a 2020. godine dobila je Globalnu nagradu za mir Instituta književnosti i umjetnosti u Japanu, te imenovana za ambasadoricu mira i ljudskih prava. Iste godine imenovana je i za ambasadoricu kulturnog stvaralaštva Bosne i Hercegovine.

2021. godine Svjetski forum umjetnosti i poezije dodijelio joj je titulu počasnog doktora kulture mira, a 2022. dodijeljena joj je književna distinkcija akademske kvalitete Doctors Honoris Causa u akademskoj književnosti. Od 2020. godine članica je Svjetske akademije književnosti u Londonu.
„Kćeri moja, Merjem“ zbirka je poezije nastala kao zaokružena cjelina dugogodišnjeg stvaranja pjesnikinje Stanišić. Ono što se prožima kroz gotovo cijelu zbirku tema je ljubavi, čežnje u kojoj je muškarac predstavljen kao glavna figura. No, nije ljubav samo ono o čemu piše autorica. Neizostavne teme su i njezin rodni grad Mostar i Srebrenica.

O knjizi je, uz autoricu, govorila mr. Emina Selimović, pjesnikinja, članica Društva pisaca u Bosni i Hercegovini i PEN centra u Bosni i Hercegovini, a promociju je moderirala doc. dr. Amela Bajrić.

Svojim muzičkim nastupom promociju je uveličao učenik Osnovne muzičke škole „Travnik“, Adin Pidžo, a poetskim čitanjem Melisa Ščetić.