Zdravlje

U JU Bolnica Travnik obilježen Dan prijevremeno rođene djece

Na Porođajnom odjelu JU Bolnica Travnik svake godine u prosjeku se rodi 1.200 beba, među njima je  svake godine u prosjeku 50 rođenih prematurusa, prijevremeno rođenih beba. Svjetski dan prijevremeno rođenih beba obilježen je u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

 

 

Prijevremenim rođenjem smatra se svako rođenje prije punih 37 sedmica trudnoće. To je ujedno i vodeći uzrok smrtnosti  djece  mlađe od godinu dana i drugi vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od pet godina. Svake godine širom svijeta rodi se 15 miliona prijevremeno rođene djece, a neki od njih su na rođenju teške manje od 1.000 grama!

Na ovu temu stručno predavanje za osoblje Porođajnog odjela JU Bolnica Travnik, priredila je doc. dr. Indira Abdulović, specijalista pedijatar – neonatolog.

Da bi prijevremeno rođene bebe preživjele nužna je podrška brojnih aparata, visoko obrazovanih, iskusnih i dobro obučenih medicinskih stručnjaka. Neposredno nakon rođenja, prijevremeno rođena beba biva odvojena od majke, zbog neophodnosti posebnog liječenja i njege, koje je veoma komplikovano i najčešće zahtjeva intenzivnu njegu.

-Svim malim , a tako velikim herojima želimo sretan i poseban njihov Dan, 17. novembar  – Svjetski dan prijevremeno rođene djece! – poručili su sa Porođajnog odjela JU Bolnica Travnik.

 

Počev od 2011. godine, ovaj dan je uvršten u kalendar Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) kao dan podizanja svijesti o svim izazovima sa kojima se susreće nedonošče, o informisanju o jednostavnim, a djelotvornim rješenjima i o saosjećanju za članove porodice prijevremeno rođene bebe.