Kult ARTTravnik danas

U toku snimanje prve TV serije u našem gradu

Da je Travnik jedinstveno živopisno i pitoreskno mjesto koje nadahnjuje i inspiriše na svakom koraku, potvrđuje to i filmska ekipa Centra za savremenu umjetnost Sarajevo koja se trenutno nalazi u Travniku.

 

 

Pod čvrstom rediteljskom palicom poznatog bh. reditelja Timura Makarevića, ovih dana u Travniku se po prvi put u modernoj historiji snima TV serija pod nazivom “Komar”.

Kako bi im boravak i rad u Travniku bio što ugodniji i ljepši, načelnik Općine Travnik Kenan Dautović je sa saradnicima danas posjetio filmsku ekipu, te ih počastio tradicionalnom slasticom, baklavom.

Kako je kazao Dautović, Općina Travnik daje bezrezervnu podršku kulturološkoj misiji kroz popularizaciju savremene umjetnosti, kako bi travnička pozorišna scena dobila mjesto kakvo zasigurno zaslužuje, s obzirom da je kako je istaknuo, Travnik iznjedrio brojne umjetnike, travničke dramske amatere koji su u prošlosti bili priznati ambasadori Travnika.

-O mjestima koja nakon prikazivanja serije uvijek dobiju poseban značaj i 1500 noćenja te mnogim drugim turističkim blagodatima ćemo po završetku aktivnosti. –  kazao je Dautović.

Snimanje scena na području šireg dijela Travnika i okoline planirano je da se realizira do 04.10.2023. godine, a oko 150 Travničana u ulozi statista učestvuje u snimanju, koji su uglavnom mladi ljudiza koje je, kako je rečeno, ova aktivnost neprocjenjivo iskustvo.

Reditelj Makarević je istaknuo izuzetnu saradnju, kao i odlične uvjete za snimanje, te naglasio da je travnički kraj sa svim svojom prirodnim raskošnim blagodatima idealan za snimanje i prezentiranje na filmskom platnu.

Snimanje scena na području šireg dijela Travnika i okoline planirano je da se realizira do 04.10.2023. godine, a oko 150 Travničana u ulozi statista učestvuje u snimanju, koji su uglavnom mladi i za koje je ova aktivnost neprocjenjivo iskustvo.

Riječ je o igranoj seriji koja ima elemente misterije i naučne fantastike, a čija je radnja smještena u Srednjoj Bosni, gdje pod misterioznim okolnostima nestane autobus sa putnicima.

Projekat producira Centar za savremenu umjetnost SCCA pro ba za BH Telecom i BH Content Lab.