Izdvojeno

U Travniku obilježena 24. godine od formiranja 17. Viteške Krajiške brigade

 

Dan državnosti, 25. Novembar u Travniku je svake godine poseban jer se uz Dan državnosti vezuju i godišnjice prvog postrojavanja 17. Viteške Krajiške brdske brigade (VKbbr) i 312. Slavne brdske brigade.

Polaganjem cvijeća i učenjem dove na Centralnom šehidskom mezarju u Travniku danas je obilježeno 24. godine od tog 25. novembra kada su se u Travniku spojile 1. i 7. Krajiška brigada i tako formirale jednu od najznačajnijih vojnih formacija u Armiji R BiH.

Delegacije UG „17. Viteška Krajiška brigada“, boračkih Udruženja iz Prijedora, Ključa, Sanskog Mosta, Travnika, Oružanih snaga BiH, te USK i SBK i brojnih srednjobosanskih i krajiških općina juče su na Centralnom šehidskom mezarju položile cvijeće i uz Fatihu se prisjetili poginulih pripadnika 17. VKbbr i 7. Korpusa Armije R BiH.

fatiha1

Nakon tofa imami Travničkog muftijstva proučili su Jasin, a svečana akademija održana je u Centru za kulturu općine Travnik.  Na svečanoj akademiji o aktivnostima Udruženja „17.VKbbr“ govorio je Salko Karajlić, predsjednik Skupštine Udruženja, ratni komandant  2. Krajiškog bataljona i nosilac najvećeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“. O formiranju brigade u Travniku i ratnom putu govorio je penzionisani general Sakib Forić koji je istaknuo kako je 17.VKbbr. bila manevarska i ofanzivna brigada koja je učestvovala u oslobodilačkim operacijama u svim krajevima BiH, od Goražda, Igmana, preko srednje Bosne, Kupres i Vlašića  do Bosanske Krajine.

kasarna_spomenik

-Bili smo tamo gdje se branila Bosna i Hercegovina. – kazao je general Forić.

Kroz 17. Vitešku Krajišku brigadu prošlo je preko 6.000 boraca iz 40 općina BiH. Već u apilu 1993. godine ponijela je naziv „Slavna“. Nakon toga odlikovana je kao brigada „Zlanim ljiljanom“ i po tome jedina, da bi ubrzo ponijela i naziv „Viteška“.

Sinoć su u Travniku održane i svečan akademije u povodu Dana državnosti, te 24. godišnjice osnivanja 312. Slavne brdske brigade.