Lifestyle

U Travniku održan Sajam zdravlja mladih

 

 

U Travniku je održan  tradicionalni Sajam zdravlja mladih koji je organizovala Asocijacija Organsko u Federaciji BiH i Općina Travnika. Ovaj sajam organizuje se u Travniku svake jeseni već osam godina, a idejni tvorac sajma prim.dr. Amira Skaka, specijalista pedijatar i šefica Pedijatrijskog odjela u Domu zdravlja u Travniku, naglašava kako je i prije osam godina i sada na umu imala nekoliko stvari: zdravu ishranu za najmlađe što je preduslov zdravog odrastanja i mogućnost da se kroz proizvodnju organske i zdrave hrane zaposle mladi ljudi.

sajam_0435

-To je ideja od početka moga rada,a radim već 37 godina, smtrajući da preventivnim djelovanjem možemo uticati na zdrav organizam i mlade ljude. Kada kažemo organsko mislimo na nešto skupo,a  ja smatram da to treba da bude pristupaćno za sve. Pored ovog zdravstvenog preventivnog efekta smatra da možemo proizvoditi hranu. – kazala je prim.dr. Skaka.

Na otvaranju sajma zdravlja mladih prisutnima su se obratili Sejad herceg, predsjednik Asocijacije Organsko u Federaciji BiH, te načelnik općine Travnik, Admir Hadžiemrić.

sajam_0430

Ove godine na sajmu se predstavilo 25 organskih proizvođača, a među njima bili su proizvođači voća i povrća, ali proizvođači meda i ljekovitog bilja. Na štandovima su se mogli pronaći i herbalni proizvodi, kao i razne rukotvorine.

Sajam su na otvaranju posjetili najmlađi Travničani, djeca iz JU „Obdanište“ Travnik.