Izdvojeno

Bolji i ljepši Travnik: Travničanin Tarik Arnautović dizajner u Danskoj

 

Travničanin Tarik Arnautović koji gradi uspješnu dizajnersku karijeru u Danskoj u Kopenhagenu ovih dana boravi u Travniku. Svojim sugrađanima u prostorima WIP Coworking space-a nedavno predstavio  svoj rad, dosadašnje uspjehe, ali i neke nove ideje. Predložena rješenja za uređenje turističke zone na Plavoj vodi Tariku se sviđaju, ali je za travničku Gimnaziju predložio nešto sasvim drugačije, kako za izgled zgrade, tako i za uređenje okoline. Kako kaže Tarik, Gimnazija ne bi bila ni plava ni žuta, a posebno ne pola plava –pola žuta kao sada. Tarikovo rješenje ne poznaje ograde i ne poznaje parking prostore za vozila ispred škole, nego mostove, igrališta i zelene površine.

-Pratim internet portale u gradu Travniku. Vidim da se grad obnavlja i vidim da ljudi imaju dobre ideje. Samo jedno mjesto me malo više zanimalo i pitao sam se zašto izgleda kao da je iz Drugog svjetskog rata? Ne bi trebalo puno da se to lijepo uredi i vjerujem da svi imaju neke ideje. Ovo je samo moja ideja. – kazo je Tarik Arnautović za Dnevni avaz.

Tarikova ideja sa zgradom Gimnazije u sivim  tonovima, te sa mostovima za učenike i stepenicama prema rijeci Lašvi  naišla je na odobravanje i pohvale građana na društvenim mrežama. Pored pomenutog, prema ovoj ideji u dijelu Školske ulice ispred zgrade ne bi bilo saobraćaja za motorna vozila.

Dizajnirao satove za Swatch

Tarikova dizajnerska rješenja našla su se i na čuvenim Swatch satovima. Prvi crteži koji su ga doveli do ovog uspjeha nastali su još 2009. godine. Pet godina kasnije  Tarik je saznao za mogućost odlaska u Šangaj, da bi nakon godinu dana otišao i stvarao dizajn koji je prepoznao kreativni direktor Swatch-a.

-Poslao sam aplikaciju i radove. Nešto im se svidjelo i pozvali su me da boravim šest mjeseci u toj zgradi. Sreća je bila da je taj kreativni direktor dolazio u posjetu u periodu dok sam ja boravio tu. Ušao je u moj atelje i vidio slike koje radim. To mu se svidjelo. – ispričao nam  je Tarik naglašavjući kao i danas teško shvata da se satovi sa njegovim dizajnom prodaju širom svijeta.

 

(K.Kavazović/Dnevni avaz)