Travnik

Obnova Šarene džamije: Vraćanje starog sjaja

 

Projektna dokumentacija je u završnoj fazi i prema optimističnim predviđanjima do kraja ove godine trebala bi početi temeljna rekonstrukcija jednog od najvećih vjerskih objekata u Travnik i jednog od simbola vezirskog grada, Sulejmanije ili kako je Travničani zovu Šarene džamije. Nazvana je Šarena zbog  likovnih dekoracija na unutrašnjim i vanjskim zidovima.

-Kada sam u septembru 2014.godine stupio na dužnost informisan sam da su završeni planovi za rekonstrukciju stubova Šarane džamije. To su bila velika sredstva koja su odobrane kroz konkurs iz Federalnog ministarstva. Mislio sam da će rekonstrukcija potrajati nekoliko decenija, međutim, aplicirali smo i prema Vakufskoj direkciji BiH sa tim projektom,a Direkcija vakufa Republike Turske pokazala je interes. – kaže nam Salih ef. Indžić, glavni imam Medžlisa IZ Travnik.

U martu prošle godine delegacija iz Turske obišla je Šarenu džamiju i uvjerila se da je u lošem stanju jer predhodne rekonstrukcije nisu rađene od temelja. Izrazili su želju da pomognu i na sebe su preuzeli i obaveze izrade projekata što je iziskivalo velike troškove.

-Projektna dokumentacija je pri kraju. Kazali su nam da bi u najoptimističnijoj varijanti radovi mogli početi do kraja ove godine. To je rekonstrukcija opd temelja. Ne bi se bunili ni da počne naredne godine. Džamija ima već neke popucale zidove.Mahfile ili balkon u unutrašnjosti džamije je nagnut na jednu stranu.Desna strana džamije tone zbog konfiguracije terena i trusnog tla i naravno zbog oštećenja od granate koja je pogodila džamiju. Kada su to sve sagledali iz Direkcije vakufa Republike Turske kazali kako džamija zavrijeđuje kompletnu rekonstrukciju od temelja. – naglašava Indžić.

Glavna konstrukcija džamije će ostati, ali će obnova biti detaljna. Bit će rekonstruisan bazar i bit će vraćen u prvobitno stanje. Bit će urađena rekonstrukcija zidova, greda, fasade i jednog dijela harema. Vrijednost projekat je velika,ali do završetka projekat ona je nepoznanica. Međutim, poruka iz Direkcije vakufa Republike Turske je „da je cijena projekta nebitna i da će sve biti urađeno kako treba.“ Obnova Šarene džamije bit će višemilionski projekat.

 

 Veliki intres građana

Sama ispitivanja na objektu Šarene džamije pobudila su veliki interes građana Travnika, a priča o rekonstrukciji aktuelna je tema.

-Na džamiji je bila postavljena jedna sekla. Grup profesora i studenata iz Turske kinula je površinski sloj farbe , kako bi došla do unutrašnjeg sloja i do boja koje su krasile džamiju. Te boje su na ispitivanju kako bi se džamiji vratio originalni stari sjaj i šare.Skela je kratko stajala, a narod je pomislio evo krenula rekonstrukcija. – ispričao nam je glavni imam Indžić.

 

Historijat Šarene džamije

Na mjestu Šarene džamije je još krajem XVI stoljeća podigao svoju džamiju  Gazi-aga, po kojem je ona sve do 1757. godine bila poznata kao Gazi-agina džamija. Bosanski valija Sopa Salan Ćamil-Ahmed-paša 1757.godine je  iz temelja obnovio, sagradivši pod njom bezistan sa dvadeset i sedam dućana, pa se ona od tada nazvala Ćamilija džamija.

Nakon ovog požara iz 1815. godine, džamiju je temeljito obnovio Skopljak Sulejman-paša, po kojem se džamija od tada naziva Sulejmanijom. Obnova je završena 1816.godine, prije tačno 200 godina, što su izdavanjem poštanske koverte obilježili Zavičajni muzej Travnik i Društvo filatelista i kolekcionara Travnik.