Zdravlje

“Vaš psiholog” Vas savjetuje: ODMOR (VIDEO)

Često sam u razgovorima čula izraz: “Jedva čekam vikend da se odmorim. Napokon petak; Zar već ponedjeljak…”. Čekanje na određene uvjete i dane odmora kao što je vikend, lijepo vrijeme, dovoljno novca, posebna mjesta, troši naše zadnje resurse.

 

 

Rad na zadnjim atomima energije snižava prag tolerancije na frustraciju i tako nam treba jako mala nelagoda da bi se naljutili, ušli u konflikt i slično. Ukratko rečeno što smo više umorni to se lakše ljutimo, pravimo pogrešne procjene, brže se umaramo, loše komuniciramo, svoju frustraciju projiciramo na ostale ljude oko sebe.

Nekoliko ovakvih sedmica, drastično smanjuje zdravstveno stanje, svakodnevno raspoloženje, produktivnost, motivaciju za rad i općenito uživanje u aktivnostima. Za svaku osobu odmor je zasebna rutina, nekome prija šetnja, samoća, gledanje filma, čitanje, druženje i slično.

Često od obaveza ne možemo svaki dan isputini rutinu odmora koja nama odgovara, s toga je potrebno da sebi pronađete pet minuta mira i izdvojenosti od onoga šta je bilo ili onoga šta dolazi. Bez ikakvih posebnih uvijeta bilo gdje, odvojite svojih pet minuta samo na disanje.

 

U tom periodu vaš mozak će imati potrebu da proizvodi misli i to je sasvim uredu, što se više opirete mislima, stvarate veći pritisak i neefikasnost. Ranije smo razgovarali o navikama i dosljednosti, te to vrijedi i za ovaj proces odmora.

Nije bitno koliko puta pokušate imati svojih pet minuta i koliko puta budu neefikasne, bitno je da budete dosljedni u nastojanju da naviknete svoj um da pauzira. Ovi kratki odmori nekoliko puta tokom dana ne moraju zahtijevati pauziranje mehaničke aktivnosti, na primjer dok doručkujete, skidate snijeg sa auta, ili stojite u redu na kasi u kupovini.

Nakon izvjesnog vremena uz praksu moći ćete isti efekt postići i u kraćem vremenskom periodu. Pet puta po pet minuta u toku dana ne predstavlja pretjerano težak zadatak, a vašoj mentalnoj mašini je period hlađenja. I pored svih prijedloga najbitnija stvar je vaša odluka da uvrstite nešto u vaš svakodnevni život kako bi izbjegli bespotrebne osjećaje napetosti i nervoze.

Donesite odluku za promjenu i krenite!

 

Vaš psiholog,

mr. Zerina Dina Vihrić