InterwiewIzdvojeno

Vrbanjac. Radost ramazana osjetiti će Bošnjaci i u RS i drugim djelovima F BiH

Zahvaljujući aktivnostima Muslimanskog dobrotvornog društva „Merhamet“, Regionalnog odbora Travnik oko 700 osoba svaki dan u godini dobija svoje obroke. Tokom mjeseca ramazana rukovodstvo i volonteri travničkog „Merhameta“ ulažu dodatni napor kako bi, ne samo stanovnci srednje Bosne, nego drugih dijelova Bosne i Hercegovine osjetili čari najsvetijeg mjeseca. Tako je i ove godine, kaže u razgovoru za travnik-grad.info  Kenan Vrbanjac, direktor Regionalnog odbora MDD „Merhamet“ Travnik.

 

 

Travnik-grad: Šta „Merhamet“ priprema ove godine tokom mjeseca ramazana?

 

Vrbanjac: Mi ćemo se i ove godine bazirati na iftare i podjelu prehrambenih paketa. Odnedavno smo počeli i sa kućnom njegom. Već smo prošle godine probali sa jednim pilot projektom da nosimo iftare kući za nepokretne osobe i to je zaista bilo uspješno u Novom Travniku. Ove godine imat ćemo preko 50 osoba koje će na kućnu adresu dobijati svoje iftare. U našim narodnim kuhinjama imat ćemo pojačanu ishranu. S obzirom da smo nedavno dobili dio sredstava od rahmetli Agana Hodžića ta sredstva ćemo iskoristi da našim korisnica dodatno pojačamo ishranu.

 

Travnik-grad: Poznato je da djelujete na širem  području Srednjobosanskog kantona, ali i drugim djelovima BiH. Da li će ta praksa biti nastavljena?

 

Vrbanjac: Mi djelujemo na području Srednjobosanskog kantona, ali i na području entiteta RS i u nekoliko općina Kantona 10, to su općine Livno i Glamoč. U RS-u djelujemo u Prijedoru, Skender Vakufu, Šipovu, Jezeru, a od februara ove godine dobili smo i općinu Kotor Varoš. Ove godine fokus će biti na RS-u, da našim povratnicima pomognemo, da ih što više obilazimo i da pomognemo našim ljudima. Podržat ćemo sve akcije koje se vode na području SBK gdje se obilježavaju značajni datumi kao što je godišnjica stradanja Bošnjaka u Velikoj Bukovici gdje smo prošle godine osigurali 400 iftara i bilo je zaista lijepo.

 

Travnik-grad: Da li se nastavljaju projekti saradnje sa partnerskim organizacijama i općinama?

 

Vrbanjac: Naravno, nastavit ćemo i ove godine saradnju sa turskom Općinom Sindžan koja osigurava sredstva za pripremu iftara koji se pripremaju u svim džematima na području Travnika. I ove godine ćemo humanitarne pakete osigurati u saradnji sa Bosansko-kanadskim humanitarnim društvom koje već niz godina pomaže RO MDD „Merhamet“ Travnik. Ove godine su nam najavili da će to biti blizu 300 prehrambenih paketa. Paketi će se djeliti u svim općinama.

 

Travnik-grad: Imate li podršku privrednika u vašim humanim akcijama?

 

Vrbanjac: Želja nam je da se u ove akcije uključi veći broj privrednika sa područja našeg kantona i da pomognu u realizaciji svih ovih projekata jer su potrebe veće tokom ovog mjeseca. Naši volonteri i uposlenici tokom ramazana rade od 9 ujutro do ponoći i daju sve od sebe. „Merahamet“ može iznijet taj posao jer imamo ljudske resurse, kapacitete i transportna sredstva.

 

 

Travnik-grad: Šta je sa projektima koje RO MDD „Merhamet“ Travnik realizuje tokom cijele godine?

Vrbanjac: Od početka ove godine zaživila je „Kućna njega“, tako da sad imamo taj projekat na području Travnika, Novog Travnika, Bugojna i Donjeg Vakufa. Imamo koordinatore i pilot-projekat u koji je uključeno po deset osoba. Svake sedmice obilazimo te osobe po dva puta. Stručne osobe koje su se prijavile kao volonteri vrše mjerenje krvnog pritiska, šećera u krvi i druge pretrage. Tim korisnicima pružamo pomoć u održavanju njihovih stanova i kuća, plaćanju računa i kupovini lijekova i namirnica i nešto toga i doniramo.

 

Travnik-grad: Kakva je situacija kada su u pitanju narodne kuhinje koje „Merhamet“ vodi u četiri općine našeg kantona?

Vrbanjac: Hvala Bogu, situacija je dobra i tu zaista nije bilo problema. Sve četiri narodne kuhinje u Travniku, Novog Travniku, Jajcu i Donjem Vakufu , kao i punkt za podjelu hrane u Turbetu su radili neprestano i bez problema. Broj korisnika  varira i nekad se smanji ili poveća u prosjeku za desetak, ali svaki dan oko 700 osoba dobija svoje obroke. I to je topli obrok, kuhana i kvalitetna  hrana i to nije samo jedan obrok, nego je to obrok koji se nosi kućama od kojeg se hrane porodice. Porodice uz taj obrok dobijaju i po dva hljeba. Jedan dan u sedmici naši korisnici dobijaju desert, a u zimskom periodu voće.

 

Travnik-grad: Imali ste i projekat „Javnog kupatila“ u „Merhametovoj kući“ u Travniku. Da li ovaj projekat još živi?

 

Vrbanjac. Imamo „Javno kupatilo“ i to je projekat koji je trebao trajati jednu godinu, ali situacija na terenu je pokazala da je to potreba i projekat živi već drugu godinu. Nije to onaj broj korisnika od prije godinu dana, ali imamo osam-devet korisnika koji svake sedmice imaju kupanje, pranje i sušenje garderobe i dnevni boravak. Tu ćemo instalirati i stomatološku stolicu gdje će se, pored ostalih pregleda, vršiti stomatološki pregledi. Ovdje prvenstveno mislim na mlađe korisnike da steknu tu naviku.

 

Travnik-grad: Hvala vam na razgovoru.

Vrbanjac: Hvala  Vama na interesovanju za aktivnosti „Merhameta“ i svim  čitateljima Vašeg portala želim Ramazan Šerif Mubarek Olsun.