Završene 16. Travničke večeri i Dani dijaspore : Ovog ljeta Travnik živi i diše punim plućima

Kantonalnom smotrom folklora kulturno-umjetničkih društava i folklornih grupa sa područja SBK, sinoć su Travniku završene dvije manifestacije 16. Travničke večeri i  Dani dijaspore. Uz domaćine iz Travnika, te kulturno – umjetnička društva iz SBK, nastupili su gosti iz Sarajeva i USK.

 

 

Uz pjesmu i igru, baš kako je i započeo, prvi kulturno-zabavni, sportski i privredni susret i Dani dijaspore u proteklih pet dana u Travniku okupili su  brojne ljude koji Bosnu nose u srcu, kazali su iz Organizacijskog odbora manifestacije.

Načelnik Općine Travnik  Kenan Dautović je kazao da je namjera bila da se iz Travnika pošalje što više pozitivnih slika i priča, te  da smatra da su u tome uspjeli..

– Ujedno smo imali dosta koristi jer smo kroz privredne susrete napravili jednu korisnu platformu sa našim ljudima koji su uspješni u inostranstvu. Izuzetno je važno da radimo zajedno, da povećamo broj zaposlenih, te da zadržimo naše ljude da žive i rade u Bosni i Hercegovini jer smatram da se to može i da vrijedi. –  kazao je Dautović.

Dautović je također naglasio da je potrebno učiniti sve da ostvarimo jedan takav ambijent.

Dani dijaspore održali su se pod okiljem manifestacije Travničke večeri koja se realizira u organizaciji JU Centar za kulturu općine Travnik, a ove godine pridružn im je i Travnik Summer Fest, koji je u Travnik doveo velike muzičke zvijezde iz regiona.

Kako je istaknula glasnogovornica Turističke zajednice SBK/KSB Aldijana Dizdar, u proteklih 15 dana, Travničani i svi posjetitelji imali su priliku uživati u oko 50 programskih sadržaja koji su bili namijenjeni različitim generacijskim skupinama, te je svak mogao pronaći nešto za sebe.

Uz slogan „Ljeto u Travniku ima ime- Travničke večeri“ uspješno je okončana još jedna kulturno-sportska ljetna priča, a ovoga ljeta, kako je kazala Dizdar, Travnik je ponudio bogat i raznolik program kako za domaće i strane turiste, tako i za domicijelno stanovništvo.

– Travnik je oduvijek bio mjesto susreta, raskrsnica bh. puteva i zaista smo sretni i zadovoljni što je i danas tako, što Travik živi i diše punim plućima“, kazala je Dizdar.

Dodala je da su svi posjetitelji  imali priliku uživati u brojnim književnim večerima, pozorišnim predstavama, koncertima klasične i zabavne muzike, umjetničkm radionicama za djecu, uličnim performansima,  smotri folklora, likovnim kolonijama, izložbama slika i fotografija, sajmovima, sportskim događajima, ali i privrednim susretima.