Lifestyle

„Zumba“ sve popularnija u srednjoj Bosni

Zumba, kombinacija plesa i fitnessa koja koristi pokrete latino plesova, vrlo je korisna tjelesna aktivnost koja je sve popularnija i u srednjoj Bosni. Za popularnost ove  tjelesne aktivnosti u srednjoj Bosni uveliko je zaslužna Ivana Budimir, licencirana instruktorica Zumbe iz Novog Travnika koja organizuje kurseve u Travniku i Novom Travniku.

-Zumbom se troši velika količina kalorija, puno veće nego što je to slučaj sa drugim plesovima. Zumba je vježba za cijelo tijelo i gubi se po treningu čak i do 800 kalorija. Ova tjelesna aktivnost poboljšava kardiovaskularno zdravlje, gubi se višak  kilograma, poboljšava kondicija i raspoloženje, te smanjuje stres i oslobađaju se štetni toksini iz organizma. – pojašnjava nam instruktorica Budimir.

zumba_travnik

Ivana Budimir bila je zaljubljenica u plesove od malih nogu, ali Zumba je oduševila.

-To je licencirani program koji mogu održavati samo licencirani instruktori, tako da tačno znamo kako treba voditi jedan zumba-sat. – naglašava Ivana.

Ovaj tjelesna aktivnost sve je popularnija u srednjoj Bosni iako je, priznaje nam Ivana, u početku bilo otpora i poteškoća u razumjevanju. Zbog toga stalno objašanjava i priča o Zumbi i poziva svakog, bez obzira na životnu dob da se pridruži vježbama.

-Trenutno radimo na području Novog Travnika i Travnika. Uskoro će doći na red i Vitez. Sada je proljeće i najbolje vrijeme da se pridruže satima Zumbe kako bi spremne dočekale ljeto jer treba vježbati danas da bi smo se lijepo izgledali i osjećali se dobro sutra. – poručuje Ivana Budimir, licencirana instruktorica Zumbe.