Poznat sastav nove Vlade Srednjobosanskog kantona

Nakon što su krajem prošlog mjeseca SDA i HDZ BiH dogovorili raspodjelu ministarskih pozicija u Vladi SBK poznata su i imena budućih ministara. Dvije stranke zadržale su isti raspored resora unutar Vlade, a to znači da SDA dobija premijersku i tri ministarske pozicije,a HDZ BiH pet ministarskih pozicija.

 

 

Kako je to ranije više puta potvrđeno na čelu Vlade SBK ostaje Tahir Lendo koji je mandatar i za sastav nove Vlade SBK. U Vladi ostaje i Zoran Marković, aktuelni ministar  finansija koji bi u naredne četiri godine trebao biti u resoru pravosuđa i uprave.

Tahir Lendo, mandatar za sastav nove Vlade SBK

 

Mirjana Plavčić, iz Busovače trebala bi biti ministrica finansija, Feliks Vidović iz Kreševa ostaje prvi čovjek MUP- a SBK. U resor obrazovanja dolazi Bojan Domić, predsjednik travničkom HDZ-a, su novi ministar zdravstva i socijalne politike bit će Anto Matić.

Salkan Merdžanić ostaje ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, a novi ministar privrede bit Nisvet Hrnjić iz Jajca, dok u resor prostornog uređenja i zaštite okoliša dolazi Amir Šečibović iz Bugojna.