Travnik danas

Dan šehida u Travniku: Otkriveno spomen-obilježje 7. Korpusa Armije R BiH

Drugog dana Ramazanskog bajrama, na Dan šehida, na prostoru ispred Centra za kulturu Općine Travnik otkriveno je spomen – obilježja postavljeno u znak sjećanja na heroje 7. Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, a nešto ranije upriličen je tradicionalni vjerski program na Centralnom šehidskom mezarju.

 

Spomen – obilježje otkrili su penzionisani general Fikret Ćuskić, Selmo Cikotić, ministar sigurnosti BiH i dr. Melika Mahmutbegović, potpredsjednica F BiH i kantonalni premijer, Tahir Lendo. Kako je istaknuto, projekat koji je vodila Koordinacija Temeljnih boračkih organizacija (TBO) podržali su Vlada SBK, Uprava za pitanja branitelja SBK i Općina Travnik.

Spomen-obilježje postavljeno je  u sklopu obilježavanja 27. godina od formiranja 7. Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, a danas je zvanično predstavljeno javnosti u sklopu aktovnosti vezanih za obilježavanje Dana šehida. 7. Korpus ostat će zapamćen po briljantnim oslobodilačkim operacijama u Srednjoj Bosni i Bosanskoj Krajini, a prije svih po operacijama Kupres i Vlašić.

 

 

Dan šehida

 

Nešto ranije polaganjem cvijeća i učenjem dove na Centralnom šehidskom mezarju u Travniku obilježen je Dan šehida. Cvijeće su položile delegacije boračkih organizacija iz Srednjobosanskog i Unsko-sanskog kantona, Selmo Cikotić, ministar sigurnosti BiH, delegacija Oružanih snaga BiH, kantonalni premijer, Tahir Lendo, te brojne druge delegacije. Nakon toga, imami Travničkog muftijstva proučili su Jasin za duše šehida.

 

 

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript