Izdvojeno

Edin Džeko podržao kampanju „Skrivene sjene“

 

Prepoznavši ozbiljnost problema nasilja nad ženama u Bosni i Hercegovini,  kapiten bh. reprezentacije Edin Džeko, podržao je kampanju „Skrivene sjene“, koju Centar za edukaciju mladih kontinuirano sprovodi od 2013. godine.

Uz književnicu Nuru Bazdulj-Hubijar i džudistkinju Larisu Cerić, koje su ranije podržale ovu kampanju, „Skrivene sjene“ su korak bliže svom cilju, buđenju svijesti bh. građana protiv nasilja nad ženama i djevojčicama.

Kroz kampanju želimo ukazati javnosti na veliku potrebu da se zaštite zlostavljane žene, jer je, prema statistici, u Bosni i Hercegovini, svaka četvrta žena, žrtva nekog oblika nasilja, a najčešće je zlostavljač upravo neko iz bliske porodice.

edin_dzeko2

Kampanja okuplja javne ličnosti, sportiste/kinje, predstavnice/ke privatnog biznisa, medija, članice/ove akademske zajednice i druge zainteresovane strane, koje žele dati svoj doprinos borbi protiv nasilja nad ženama, jer je ista efikasna samo ako se cjelokupno društvo uključi u nju. „Skrivene sjene“, kroz metode bliske običnom građanstvu, poput predstave i izložbe, prikazuju problem nasilja u savremenom bosanskohercegovačkom društvu.

U sklopu kampanje, nastala je i istoimena predstava, kreirana  nakon iscrpnih intervjua sa ženama žrtvama nasilja u Bosni i Hercegovini. Ista je odigrana u više bosanskohercegovačkih gradova, kao i u Novom Sadu – R. Srbija, a u 2017. godini, planirano je i njeno izvođenje u Evropi, tačnije u Štokholmu – Švedska. Također, prilagođenu verziju predstave izvodimo već treću godinu zaredom u srednjim školama u BiH, kako bismo utjecali na mlade i podigli njihovu svijest o ovom problemu. Sama kampanja „Skrivene sjene“ predstavljena je i u sjedištu Ujedinjenih Nacija u New York – u, na 59. Komisiji o statusu žena.

Centar za edukaciju mladih će i u budućnosti nastaviti sprovoditi ovu kampanju i ukazivati javnost na gorući problem nasilja u porodici.

 

(CEM)