Izdvojeno

Goran Dujić ostaje na čelu Općinskog suda Travnik

Odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Goran Dujić će i u narednom mandatu biti na čelu Općinskog suda Travnik. Brojni projekti koje je Općinski sud Travnik realizirao u proteklim godinama bili su najbolja preporuka za novi mandat. Zgrada Općinskog suda je temeljito obnovljena, ulagalo se u kadrove, a osim toga, Sud je ažurniji.

– Radnička potraživanja su naplaćena, u svim stečajnim predmetima, o čemu govori i činjenica da radnici u ovom sudu nikada nisu iskazivali nezadovoljstvo. Razlog je što se u svakom pojedinačnom slučaju pristupalo na način da se potraživanja isplate poštujući prvenstvo reda – rekao je Dujić.

 

goran_dujic1

Od aprila 2012. godine ovaj sud je prvi u Federaciji BiH implementirao projekt izdržavanja kazne zatvora pod elektronskim nadzorom. Na ovaj način kaznu zatvora je u proteklom periodu izdržalo 397 osuđenih osoba.

– Namjera nam je da se u Srednjobosanskom kantonu uvede i rad za opće dobro, kao alternativa izdržavanju kazne zatvora – smatra Dujić.

Općinski sud Travnik inicirao je i realizaciju projekta uspostavljanja besplatne pravne pomoći u SBK, koji je jedini kanton u Federaciji BiH koji ne nudi ovu usluge.

 

Projekti u katastru

Zemljišno-knjižni ured Općinskog suda u Travniku je  krajem 2011.godine ,kao pilot sud odabran da sprovodi implementaciju projekta usaglašavanja podataka katastra i zemljišno-knjižnih podataka, nastavio rad u i četvorogodišnjem periodu, tako da se u nastavku istog,poduzimaju aktivnosti na proširenju katastarskih općina. Aktivnosti se izvode uz podršku Federalne geodetske uprave. Upravo je u toku potpisivanje Sporazuma o saradnji, kojim se aktivnosti proširuju na nove katastarske  općine sa područja četiri grada: Travnik, Vitez,Novi Travnik i Busovača.