Biznis

Investicija u nove sportske sadržaje na Vlašiću vrijedna 2,5 miliona maraka (FOTO)

Na prostoru nekadašnjeg nogometnog stadiona na Babanovcu na planini Vlašić počeli su radovi na izgradnji savremenog Sportskog centra koji će, pored sportske infrastukture posjedovati i podzemnu garažu i poslovne prostore. Investitor je travnička firma „Ozon“ koja je 2010. godine privatizirala SRC „Vlašić“, ali je na sudu kroz više postupaka morala dokazivati vlasništvo nad ovom nekretninom.

Naime, 1971. godine Općina Travnik kupila je zemljište od porodice Maletić površine 8,400 kvadratnih metara, da bi ga 1980. godine dala u posjed i na upravljanje preduzeću SRC „Vlasić“ kojem je bila vlasnik i osnivač. Kupovinom držvnog kapitala u firmi SRC „Vlašić“,  firma „Ozon“ iz Travnika postala je i vlasnikom stadiona, ali je to morala dokazivati na sudu.

Brojni sudski postupci od 2010. godine značajno su usporili investicioni ciklus, ali u firmi „Ozon“ nisu posustali i ovih dana krenuli su u novu investiciju.

-Radi se o novom stadionu dimenzija 90×60 metara na kojem ćemo kao podlogu koristi vještačku travu, tako da bi mogao biti u funkciji i kada su lošiji vremenski uslovi. Ovaj kompleks raspolagat će i dopunskim sportskim sadržajima, poslovnim prostorima i podzemnom gražom sa preko 200 parking mjesta. Investicija je procjenjena na oko 2,5 miliona konvertibilnih marka.  – kazao nam je Enes Konjalić, direktor firme „Ozon“.

Nakon iskopa uslijedit će uvođenje u radove firme koja će postavljati betonsku konstrukciju, a završetak radova očekuje se krajem godine. Projekat za ovaj moderni sportski centar izradilo Poduzeće za projektovanje i inžinjering u građevinarstvu „Dom Projekt“ iz Travnika.

 

Stadion za uspjehe

Stadion na Babanovcu mjesto je na kojem su bazične pripreme obavljale brojne reprezentativne i klupske selekcije i sa tog mjesta krenule su brojne uspješne sportske priče u bivšoj Jugoslaviji. Za velika svjetska takmičenja sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stolječa  na ovom stadionu bazični dio priprema obavljala je  košakška reprezentacija SFRJ. Početkom osadesetih trener svih trenera, Travničanin, Miroslav Ćiro Blažević dovodio je šampionsku generaciju zagrebačkog Dinama na bazične pripreme. I nakon rata brojen sportske ekipe iz BiH, ali iz drugih zemalja dolaze na Vlašić na bazične pripreme. Uz brojne terene i sportsku dvoranu Vlašić nije mogao ponuditi pravi nogometni stadion, a uskoro će i to biti u ponudi.