Lajpcig Special: Dvostruka radost

Dva grada, dva desetljeća saradnje, 15 godina zvaničnog bratimljenja: 2018. Lajpcig i Travnik mogu se osvrnuti na neobičnu zajedničku historiju.

 

Saradnja je započela 1997. godine, osnivanjem jednog udruženja. Da li su inicijatori tada naslućivali kako će jako, veliko drveće narasti od ove male, nježne biljke koju su posadili u tu zbunjenu zemlju u Europi? Jer, potresena je bila ta zemlja, posebno Travnik, koji je patio od ratnih posljedica od 1992. do 1995.  a uz to se nalazio na pola puta iz planske u tržišnu privredu. Tim putem je Lajpcig već bio krenuo poslije ponovnog ujedinjenja 1990. Raspolagao je iskustvima za kojima su Travničani 1997. izričito tražili: u obliku istočnonjemačkog bratimljenog grada koji bi im mogao pomoći, kako  teoretski, tako i praktično.

 

 

1997. godine grad Lajpcig je imao skoro devet puta više stanovnika od Travnika, međutim, grad se sjetio dragocjene pomoći koju su mu nakon 1990. pružili partnerski gradovi – i riješio je pružiti Travniku dio dobrote koju je primio.

Iz tog razloga su petog jula 1997. angažovane građanke i građani Lajpciga osnovali Društvo za unapređenje gradskog partnerstva Lajpcig-Travnik. Prvo se radilo o jednostavnoj humanitarnoj pomoći. Tamo gdje je najviše nedostajala i gdje je na najefektivniji način mogla pomoći pri izgradnji infrastrukture. Brzo je na mjesto materijalne pomoći stigla raznovrsna stručna i ljudska razmjena, te jedno stvarno partnerstvo.

 

Na godišnjim putovanjima su se građani Lajpciga i Travnika prisnije upoznavali. Saradnja se širila na sva područja života: od kulture i sporta, pa sve do privrede i politike. Od 2003. Lajpcig i Travnik povezuje i zvanično gradsko partnerstvo. Ono što je stvorilo i još gradi ovo partnerstvo jeste 20-godišnji angažman ljudi u oba grada.

 

(Lajpcig Special)