Hronika

MUP SBK: Za tri mjeseca izrečene kazne u iznosu od 321 hiljadu KM

 

U prva tri mjeseca ove godine mobilni i stacionirani radarski sistemi koje koriste službenici Ministarstva unutrašnjih poslova SBK zabilježili su prekrašaje u ukupnom iznosu od 321.410 konvertibilnih maraka. Najviše prekrašaja u saobraćaju zabilježeno je putem mobilnih rada TrafiPatrol XRD. Sedam radara ovog tipa naizmjenično rade na području Srednjobosanskog kantona i zabilježili su u prva tri mjeseca ove godine prekršaje u ukupnom iznosu 203 hiljade KM.

Jedan mobilni rada TrueCam, koji ima mogućnost noćnog režima rada evidentirao je prekršaje u ukupnom iznosu od 31.600 KM, dok su tri stacionirana rada TraffiStar  evidentirali prekrašaje u iznosu od 85.900 KM.

-U ovom periodu evidentno je povećanje broja prekrašaja zabilježenih mobolnim radarima, te smanjenje broja prekrašaja koji su evidentirani stacioniranim radarima. – stoji u izvještaju MUP-a SBK koji je prezentirn članovima Vlade.

U posmatranom periodu izvršenje novčanih kaznih iznosi 156.970 KM gdje  evidentno smanjenje, dok uplate u budžet koje obuhvaćaju i prekršaje iz ranijeg perioda iznose 623.237 KM i  tu je evidentno povećanje.

Najveća realizacija u PS Bugojno 26.622, pa u Novom Travniku 21.223 KM i Jajcu 18.535 KM, a najmanja u Travniku 8.755 KM  i Kreševu 4.310 KM

 

Stacionirani radari

 

MUP SBK postavio je tri stacionirana radarska sistema i još dva kućišta. Sistemi  stalno rade na lokacijama Trnovača u općini Gornji Vakuf – Uskoplje i Brnjaci u Općini Kiseljak, dok jedan sistem naizmjenično radi na lokacijama Kalibunar u općini Travnik, Nević Polje u općini Novi Travnik i Željeznička stanica u općini Vitez.