Centralna BosnaObavještenja

Naredne sedmice počinju „Dani tehničke ispravnosti vozila – proljeće 2019“ u SBK

Na području Srednjobosanskog kantona (SBK) naredne sedmice počet će  preventivna provjera ispravnosti vozila koja će trajat i dva dana. Preventivnu provjeru ispravnosti vozila provode MUP Srednjobosanskog  kantona (MUP SBK), IPI – Institut za privredni inženjering iz Zenice u saradnji sa ovlaštenim stanicama  tehničkih pregleda u Federaciji BiH.

 

-Cilj ove preventivne provjere je da vozači i pravni subjekti  u javnom prevozu povećaju svijest o važnosti tehničke ispravnosti vozila. Pregledi su besplatni za sva ispravna vozila. Kod utvrđenih tehničkih neispravnosti vozila vozač, odnosno vlasnik vozila će se sankcionisati prema Zakonu. – saopćili su iz Instituta za privredni inženjering iz Zenice.

Stručna institucija IPI iz Zenice nadležna je za područje SBK, USK i ZDK i u saradnji sa kantonalnim MUP-ovima uz odobrenje kantonalnih policijskih komesara i u saradnji sa ovlaštenim stanicama tehničkih pregleda sa ovih područja. Akcija provjere preventivne ispravnosti vozila već se provodi  na području Zeničko-dobojskog kantona, a 23. i 24. aprila planirana je na području Srednjobosanskog kantona  , te  25. i 25. aprila na području Unsko-sanskog kantona. Akcija se provodi u navedene dane u periodu od 8 do 16 sati.