Centralna BosnaInfo

Nema dogovora o Kolektivnom ugovoru, a pravilnik loše prepisan!

Zaposleni u srednjim školama potpisivanjem peticije kazali su šta misle o Pravilniku o ocjenjivanju i napredovanju koji je donijelo Ministarstvo obrazovanja, nauke i kulture SBK.

-Mi smo u ovom pravilniku pročitali nekoliko stvari koje su nedoržive pa čak i jednu glupost. U ovom pravilniku piše da nastavnik dobija bodove za napredovanje ukoliko prati dijete predškolskog uzrasta na međunarodnom takmičenju! To je jedan nonsens i to ne bi trebalo da stoji. – kazao je Abdulah Serezlija, podpredsjednik Sindkata visokog i srednjeg obrazovanja F BiH na današnjoj konferenciji za novinare u Travniku.

Pravilnik je dijelom prepisan iz Republike Hrvatske, a dijelom iz Kantona Sarajevo. U dijelu gdje se govori o ocjenjivanju u Kantonu Sarajevo i Republici Hrvatskoj za zvanje mentor potrebno je 7 bodova, a u SBK 15 bodova. Isto je urađeno i kod sticanja zvanja savjetnika gdje svugdje predviđeno 15 bodova, a u SBK 30 bodova.  S obzirom da nije bilo organizovanih stručnih seminara u SBK i da nema Pedagoškog zavoda, do ovih zvanja u SBK je nemoguće doći po važećem Pravilniku.

Peticijom prosvjetari pokušavaju na lijep način uticati na izmjene jer Pravilnik utiče na platne razrede.

Kada je u pitanju Kolektivni ugovor za oblast obrazovanja do sada je održan jedan sastanak između pregovaračkih timova Vlade SBK i Sindikata, a rok za postizanje ugovora je 14. novembar.

Prema riječima Nade Jukić, predsjednice Neovisnog sindikata srednjeg školstva, prosvjetari neće pristati na smanjenje primanja.