Centralna BosnaInfo

Ministar Bukvarević razgovarao sa predstavnicima boračkih organizacija SBK

 

Sistemsko rješenje za boračku populaciju, a prije svega za demobilisane borce, te nedoumice oko isplate pomoći bile su glavne teme sinoćnjeg sastanka federalnog ministra za pitanje boraca, Salke Bukvarevića i kantonalnog premijera Tahira Lende, sa predstavnicma temeljnih boračkih organizacija.

Nezaobilazno pitanje bili su  zahtjevima skupine demobilisanih boraca koji se nalaze ispred zgrade Vlade Federacije BiH, a od kojih je značajan dio iz općina Srednjobosanskog kantona.

Salko Bukvarević, ministar za boračka pitanja FBiH

 

-Jedan broj tih ljudi je to shvatio i vratili su se kući, a manja grupa je ostala pred zgradom Vlade, inzistirajući na zahtjevu o 326 KM za svakog demobiliziranog branitelja koji je na birou za nezaposlene. Takvih je oko 70.000 i to bi značilo dodatnih 280 milijuna KM koje mi nemamo – izjavio je ministar Bukvarević.

 

Ministar Bukvarević je rekao da je unutar postojećih sredstava predviđenih za boračku populaciju potrebno napraviti preraspodjelu i donijeti kriterije za dodjelu novca.

Predsjednik Organizacije demobilisanih boraca  „Srednja Bosna“,  Nevzudin Vihrić pozvao je političare da, sistemski u okviru zakona, počnu rješavati probleme branitelja.

Nevzudin Vihrić, predsjednik KO Organizacije demobilisanih boraca odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995 “Srednja Bosna”

 

-Status nezaposlenih demobiliziranih boraca može se riješiti samo kod zavoda za zapošljavanje i to njihovim odvajanjem od drugih nezaposlenih osoba, posebnim programom. Da se napravi socijalni karton i da se vide tko su ti ljudi. – naglasio je Vihrić.

Vlada Federacije BiH izdvaja godišnje 570 miliona KM za braniteljsku populaciju i nema mogućnosti za dodatnim izdvajanjem novca, izjavio je federalni ministar za pitanje branitelja Salko Bukvarević, nakon sastanka u Travniku koji je organizirala Organizacija demobilisanih boraca odbrambeno oslobodilačkog rata 1992-1995  „Srednja Bosna“.