Centralna BosnaInfo

Udruženje „Osmjeh“ iz Novog Travnika organizovalo izlet za članove

Udruženje “Osmijeh” iz Novog Travnika koje okuplja djecu sa poteškoćama u razvoju i njihove roditelje organizovalo je proteklog vikenda izlet na Pavlovicu. U prekrasnom ambijentu kod Lovačkog doma upriličeno je druženje i brojne aktivnosti. Izlet na Pavlovici okupio oko 120 članova ovog Udurženja.

-Mi imamo oko 210 članova i ovo je lijepa prilika da se družimo, zabavimo i da razgovaramo. Problemi koji tište ovu populaciju su vezani uz socijalna pitanja, obrazovanje i inkluzivnu nastavu. Još uvijek nema reduciranog nastavnog programa i kvalificiranih nastavnika. Uvijek kažu da nema dovoljno sredstava, ali ima i pozitivnih primjera gdje su nam se djeca uključila u nastavu. Ima problema i u oblasti zdravstva, a poseban problem su stomatološke usluge za ovu populaciju. – kazao nam je Luka Ilinković, predsjednik Udruženja.

I pored svega nabrojanog u Udruženju „Osmjeh“ kažu kako posljednjih nekoliko godina zajednica sve više posvećuje pažnju djeci i osobama sa poteškoćama u razvoju. Ističu dobru saradnju sa resornim kantonalnim ministarstvima i općinom. Udruženje „Osmjeh“ iz Novog Travnika okuplja 210 članova i riječ o populaciji djece sa mentalnim i tjelesnim poteškoćama u razvoju.