Hronika

Od aktiviranja mine poginuo Milorad Trifković

 

Jutros je  od posljedica aktiviranja mine na lokalitetu Gostilj – Dobretići smrtno  stradao Milorad Trifković (53) iz vlašićkog sela Vitovlje koje se nalazi u travničkoj općini, potvrđeno nam je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona (MUP SBK).

Nesretni Trifković je sa još jednom osobom sakupljao grane u šumi  na graničnom dijelu između općina Travnik i Dobretići na platou planine Vlašić. Prema informacijama iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona (SBK) minsko polje bilo je označeno. Nakon teškog ranjavanja Milorad Trifković je evakuisan u obližnje Dobretiće, ali  je preminuo na putu prema Općoj bolnici u Jajcu.

Tokom jučerašnjeg dana na mjestu nesreće bili su  pripadnici Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) i Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona koji su radili  na rasvjetljavanju slučaja. Prisutni su bili i službenici Centra za uklanjanje mina (BHMAC), koji rukovode deminiranjem i nadziru slučaj.

Na ovom lokalitetu su u ranijem periodu deminirane velike površine, ali je još uvijek i velika površina kontaminirana minsko-eksplozivnim sredstvima zaostalim iz proteklog rata.

Inače, do najmanje srednjobosanske općine, Dobretići, smještene na platou planine Vlašić u dijelu poznatom kao Pougarje, dolazi se makadaskim putem kroz šumu iz pravca Travnika ili asfaltnim putem iz pravca Jajca.