Kult ART

Održana projekcija kratkometražnog filma “Dostluk kapısı”

U Centru za kulturu općine Travnik jučer je u okviru Dana općine Travnik održana promocija kratkometražnog filma pod nazivom “Dostluk kapısı” (Vrata prijateljstva).

 

Film je dio učeničkog projekta kojeg su uradili učenici Medijske sekcije na temu velikog turskog pjesnika Yunusa Emrea a kojeg su prijavili na festival kratkometražnog filma pod nazivom “Prijateljstvo” u Istanbulu. Festival koji je održan u novembru prošle godine, bio je u znaku ovog pjesnika i mistika, a 2021. godina proglašena je godinom Yunusa Emrea.

Direktor Elči Ibrahim-pašine medrese Dževdet Šošić kazao je ovom prilikom da je danas nužno dati učenicima nove mogućnosti da izraze vlastiti stav, te da svojim djelovanjem pozivaju na dobro na prijemćiv način vremena u kojem se nalazimo.

Ispred Instituta Yunus Emre iz Sarajeva, prisutan je bio Samed Pašalić, koordinator za kulturu, koji je čestitao kolektivu Medrese, učenicima te svim učesnicima projekta što je ovim filmom pokazano da vrata prijateljstva otvaraju put ka djelovanju i dobročinstvu sa ciljem ostavljanja traga poput velikog pjesnika Yunusa Emrea.

“Film “Dostluk kapısı” (Vrata prijateljstva) je u potpunosti učenički projekt kojeg je Elči Ibrahim-pašina medresa uradila u saradnji sa učenicima polaznicima Medijske sekcije, ali i nekadašnjim učenicima koji su već sada etablirani u svojim profesijama.

Kako je naglašeno, ova saradnja jeste “prijateljski” susret kroz otvaranje vrata zajedništva, a ujedno i metaforički prikaz jednog dijela života velikog pjesnika Yunusa Emrea, kojim su kao ekipa bili inspirirani.

No, cjelokupnom projektu ekranizacije kratkometražnog filma dali su na značaju tako što su ga “uklopili” u savremeno tumačenje svih onih koji traže svoj egzistencijalni put “trbuhom za kruhom”, ili “razumom za obrazovanjem” ili pak “putovima za bolji život.

 

(prof. Đenana Barjaktarević)